KIRŞEHİR (AA) - Türkiye'nin önemli ceviz üretim merkezlerinden Kırşehir'de, Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sebahattin Yılmaz, mayıs sonundan itibaren etkili olan aşırı yağışların ceviz ağaçlarındaki mantar enfeksiyonunu artırabileceğini bildirdi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkbaharda don olayından olumsuz etkilenen ceviz ağaçlarının şimdi de sağanağın etkisine girdiğini belirtti.

Haziran ayındaki yağışların bölge ikliminin dışında bir gelişme olduğunu ifade eden Yılmaz, son 10 yılda sadece 2006 yılında buna benzer yağışların olduğunu ancak yağışların haziran ayının ortalarını bulmadığını dile getirdi.

Yılmaz, şiddetli yağmurun ceviz ağaçlarında "antraknoz" denilen mantar enfeksiyonunu artırabileceğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu yağışlar cevizde antraknozu artırabilir. Olumsuz görünüm oluşur. Yaprakların yeşil kısmını siyah lekelerle bozduğu için ağacın toplam fotosentez performansını düşürür. Antraknozun çok şiddetli olması durumunda meyvelerde renk ve şekil bozukluğuna neden olabilir. Bu sene yağışlar nedeniyle şiddetli enfeksiyon gösteren ağaçlarda şekil bozukluğu ve meyvelerin siyahlaşmasına sebebiyet verebilir. Antraknoza hassasiyet gösteren ağaçlarda ve çeşitlerde bu sezonda enfeksiyon oluştu. Enfeksiyonun şiddetli olduğu ağaçlarda veya çeşitlerde meyvelerde iç kararması ve şekil bozuklukları oluşabilir."

Yağışların ardından bahçelerde inceleme de yaptıklarını aktaran Yılmaz, yerli tescilli ceviz türü olan Kaman-1 ağaçlarında antraknoz hastalığına rastladıklarını kaydetti.