AKSARAY (AA) - Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, üniversite yönetiminin yüzde 30’unu kadınların oluşturduğunu, bu oranın daha da artması için gayret gösterdiklerini söyledi.

ASÜ Sosyal Bilimler ve Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kenan Arıbaş ve sosyal bilimler öğrencileri, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" münasebetiyle bir etkinlik düzenledi.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, ASÜ'de düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, kaynaklarda, kadınlarla ilgili bugünkü meselelerin milattan önce 3000’li yıllarda başladığı ve şehirleşmenin ortaya çıkışıyla beraber erkek egemen bir dünyanın da kurulduğu bilgisinin yer aldığını söyledi.

O günden bugüne kadar yapılan tartışmalarda hep kadınların geri planda kaldığını, erkek egemen bir dünyada yaşanıldığının vurgulandığına değinen Şahin, "Kadınlarla ilgili toplumsal zihin değişimleri, yılın belirli dönemlerinde yapılan programlarla aşılabilecekmiş gibi görünmüyor. Bu mesele ancak anne eğitimiyle başlayan, ilkokul, ortaokul ve lisede devam eden, hayatın her alanında karşılaştığımız bir takım davranış kalıplarıyla beraber şekillenebilir. Yani herkes bir şeyler yaparsa mesafe alabileceğimiz bir meseleden söz ediyoruz. Kadınlar, erkeklerin kendilerine bir şeyler vermesini beklerse uzun bir yol yürümek zorunda kalabilirler" dedi.

İşbaşına gelirken "Üniversitede her işe kadın eli değecek" şeklinde bir söz verdiklerini anımsatan Şahin, "Bugün üniversite yönetiminin yüzde 30’unu kadınlar oluşturuyor. Bu oranın daha da artması için gayret göstereceğiz. Kadın bakış açısı diye bir gerçek var. Aynı noktaya da baksanız kadınlar farklı görüyor. Farklı bakış açıları, sorunların da farklı şekillerde çözümü anlamına geliyor. Bu nedenle üniversitemizde kadınların sorunlara el atmasını ve çözüm yolları noktasındaki fikirlerini çok önemsiyoruz" şeklinde konuştu.

Aksaray Valisi Şeref Ataklı'nın eşi Adile Ataklı ise düzenlenen çeşitli programlar vesilesiyle, toplumun değişik kesimlerinden kadınlarla görüştüklerini belirterek, "Yaşanılan tüm problemli durumlarda bile şunu görüyoruz ki; kadın çok güçlüdür ve isterse başaramayacağı iş yoktur. Kadınlar fiziksel manada erkeklere kıyasla çok güçlü değil ama erkekler güçlerini şiddet olarak göstermemelidir. Bu gibi sorunları eğitimle aşacağız ve 8 Mart’lar, bu sorunlara dikkat çekmek açısından önemli. Programın düzenlenmesinde emeği geçen tüm akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi kutluyorum" dedi.

Şiirlerin okunduğu, çeşitli slayt gösterilerinin sunulduğu ve kadın sorunlarına dikkat çeken skeçlerin oynandığı etkinlikte, Aksaray Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Fulya Yavuztürk Özkaraca, 8 Mart’ın tarihçesinden söz etti.