ANKARA (AA) - ORHAN GÜNGÖR - Ankara'da fizik öğretmenliği yapan 40 yaşındaki Şenol Güldalı, amatör bir uğraş olarak tamir ettiği radyo, pikap ve gramofonlarla "geçmişin seslerini" bugüne taşıyor.

Çocukken merak sardığı radyo tamirciliğini, farklı bir alanda meslek sahibi olmasına karşın hayatının bir parçası olarak benimseyen Güldalı, kurduğu küçük atölyede tarihi radyo, pikap ve gramofonları orijinaline uygun olarak restore ediyor.

Atölyesinde AA muhabirini konuk eden Güldalı, radyo tamirciliğine nasıl merak saldığını ve kendisine neler hissettirdiğini anlattı.

Radyolarla ilgilenmeye 10 yaşında bir çocukken başladığını ve o gün bugündür radyolardan, pikap ve gramofonlardan kopamadığını dile getiren Güldalı, seslerine hayran olduğu bu cihazları yeniden çalışır hale getirmenin en büyük mutluluğu olduğunu ifade etti.

Güldalı, fizik öğretmeni olmasına rağmen tamirciliği de çok büyük aşkla yaptığını ve vazgeçemediğini belirterek, öğretmenlikten arta kalan zamanlarda topladığı eski radyo, gramofon ve pikaplarla uğraştığını söyledi.

- Baştan aşağı restore ediyor

Eski radyo, pikap ve gramofonlara olan ilgisi nedeniyle onların sadece arızalarını gidermediğini, aslında baştan aşağı orijinaline uygun şekilde restore ederek yenilediğini anlatan Güldalı, "Tamircinin asıl işi, radyonun içini onarmaktır, pirincini parlatmak ya da cilasını yapmak bir tamircinin işi değil. Ben ise radyo daha güzel görünsün diye restorasyonunu da yapıyorum" dedi.

Güldalı, eski bir radyoyu tümüyle onarmak ve restore etmenin yaklaşık 15 gününü aldığını ama bundan zevk aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Radyoların orijinallerini bozmamaya çalışıyoruz. 1920'lerin gramofonlarının, 1970'lerin pikaplarının tamiratını, orijinalini bozmadan yapıyorum. Yaptığım işten zevk almam gerekiyor. Çalışmayan radyo veya gramofonlar buraya getiriliyor. Onları onardıktan sonra dinlediğimde mutlu oluyorum."

Eski radyo, pikap ve gramofonun çok özel zevkler olduğunu dile getiren Güldalı, bu nedenle yaptığı işleri duyan Türkiye'nin hemen her yerinden eski radyo, gramofon ve pikap tutkunlarının bir şekilde kendisine ulaştığını söyledi.

Güldalı, kendisine getirilen her cihazı aynı özenle restore ettiğini ve kullanıldığı günlerdeki haline getirmek için çaba harcadığını sözlerine ekledi.