Ankara Alışveriş Festivali (Ankara Shopping Fest-ASF) kapsamında Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanan Ankara Ticaret Odası, sertifikasını aldı. Guinness World Record Türkiye Hakemi Şeyda Subaşı Gemici, ATO’nun “Dünyanın En Çok Kişiyle Çiçek Soğanı Dikimi” rekor sertifika belgesini ATO Başkan Vekili Koray Güngör Şanal’a takdim etti. Sertifikayı alan Şanal, meslek lisesinde çiçekçilik eğitimi alan ve rekor denemesine katılan gençlere seslenerek, “Yaptığınız buketler misali geleceğiniz de çiçek gibi olsun” dedi.

ATO Baharatçılar ve Çiçekçiler Komitesi’nin düzenlediği Guinness Rekor Sertifika Töreni ile UMEM Beceri’10 Projesi ve “Okul Sektör İşbirliği” konulu toplantı, ATO Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantının açılışında konuşan ATO Meclis Başkanı Nurettin Gürgür, aynı anda binlerce adet dikilen çiçeğin lale olmasını çok anlamlı bulduğunu belirterek, “Bildiğiniz gibi lale bugün Hollanda’nın simgesidir. Ancak Türkiye’den Hollanda’ya yüzyıllar önce götürülmüş bir çiçektir. Dolayısıyla biz bu faaliyetle bir değerimize de sahip çıkmış oluyoruz” dedi.

ATO Baharatçılar ve Çiçekçiler Komitesi tarafından yürütülen UMEM Beceri’10 ve okul- sektör işbirliği çalışmalarının mesleki kuruluşlar, kamu ve üniversitelerle ortaklaşa yürütülen geniş bir proje olduğunu belirten Gürgür, işsizlik sorununa dikkat çekerek, “Türkiye’nin en büyük meselesi nitelikli insan ihtiyacıdır” dedi. İşsizliğin sadece bireysel değil toplumu da ilgilendiren bir sorun olduğuna dikkat çeken Gürgür, “İşsizlik aynı zamanda iktisadi bir yaradır da” dedi.

Projeyi yürüten Baharatçılar ve Çiçekçiler Komitesi ile Ankara Çiçekçiler Odası ve diğer kuruluşlara teşekkür eden Gürgür, “İnşallah bu proje diğer alanlarda da yürür ve Türkiye için önemli bir kazanım sağlanmış olur” diye konuştu.

“ATO OLARAK ÇİÇEKÇİ YETİŞTİRMEYE DESTEK VERİYORUZ”

ATO Meclis Başkanlık Divanı Katibi ve Çiçekçiler ve Baharatçılar Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Yakup Özkılıç ise, komite olarak mesleki eğitime verdikleri öneme dikkat çektiği konuşmasında, okul sektör işbirliği kapsamında Atatürk Kız Teknik Meslek Lisesi ile 2012 yılında yapılan sözleşme ile çiçek bölümünde okuyan öğrencilerin uygulamalı derslerde kullandıkları kesme çiçek ve malzemelerin ATO tarafından karşılandığını anlattı. TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Üniversitesi ile imzalanan protokol kapsamında kısa adı UMEM Beceri 10 olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi’nin başlatıldığını bildiren Özkılıç, bu proje kapsamında usta-kalfa istihdamını sağlayacak bir projeyi 3 Kasım’da başlatacaklarını kaydetti. Özkılıç, “Doğru işi doğru elemanla yapma fikrinden yola çıktık. ATO olarak çiçekçi yetiştirmeye destek veriyoruz” dedi.

“LALELERİ KIZILAY’DA DAĞITACAĞIZ”

Özkılıç, rekor denemesi esnasında ATO Hatıra Ormanı’na dikilen 4 bin 968 lale soğanının bakımının Atatürk Kız Teknik Meslek Lisesi öğrencileri tarafından yapıldığını belirterek, “Bu laleleri Mayıs ayında keseceğiz ve Ulus, Kızılay gibi bölgelerde vatandaşlarımıza dağıtacağız” dedi.

Okul-sektör işbirliği konusunda Atatürk Kız Teknik Meslek Lisesi Müdürü Nazan Şenel’in bilgi verdiği toplantıda, Ankara Sanayi Odası’ndan Mustafa Kemal Topcin UMEM Beceri Projesi’ni anlattı. Ankara Çiçekçiler Odası Başkanı Metin Aydemir’in konuşmacı olduğu programın ardından Baharatçılar Odası adına Mustafa Kırıcı’ya, Çiçekçiler Odası Başkanı Mehmet Aydemir’e, Flora Başkanı Muammer Yazıcı’ya, İnterflora Başkanı Gazi Doğan’a, Teleflora Başkanı Ömer Daştan’a ve Okul Müdürü Nazan Şener’e Guinness Sertifikaları verildi.