İSTANBUL (AA) - Avrupa'nın önde gelen plastik üreticilerinin çatı kuruluşu olan "PlasticsEurope" üyesi derneklerin başkan ve üst düzey yöneticileri İstanbul'da zirvede buluştu.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) başkanlığında düzenlenen "İstanbul Plastik Zirvesi"nde Türkiye ve Avrupa plastik endüstrisinin sorunlarının değerlendirildiği ve ileriye dönük stratejilerin belirlendiği tarihi bir deklarasyona da imza atıldı.

TÜYAP Palas Otel'de düzenlenen zirveye, Avrupa'nın önde gelen plastik üreticilerinin oluşturduğu derneklerin yetkilileri katıldı.

Zirvede,Türkiye ve Avrupa plastik endüstrisinin sorunları değerlendirilirken, ileriye dönük stratejiler de belirlendi.

İstanbul Plastik Zirvesi'ne katılan, AB'deki binlerce firmayı temsil eden dernek yöneticilerine, Türkiye ekonomisi ve ortak yatırım imkanları da Başbakanlık Yatırım Destek ve Kalkınma Ajansı Baş Direktörü Necmettin Kaymaz tarafından anlatıldı. 

Zirve kapsamında haftalardır devam eden müzakereler sonucunda Avrupa ve Türkiye'de plastik sektörünün sorunlarının değerlendirildiği ve çözümü için yeni stratejilerin belirlendiği ortak bir deklarasyona imza atıldı. 

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu ve PlasticsEurope İcra Başkanı Karl Foester'ın imzaladığı "İstanbul Plastik Deklarasyonu"nun plastik dünyasının geleceğine yön vereceği belirtildi.

 

- "Plastik atıkların gömülmesi yasaklanmalı"

 

Türk ve Avrupalı plastikçileri yakından ilgilendiren deklarasyonda Türkiye ve Avrupa plastik endüstrisinin şu temel sorunlarla karşılaşacağı belirtildi:

"Büyümenin hızlandırılması, işsizlik, büyüme ihtiyacı, yüksek enerji ve ham madde maliyetleri, nitelikli iş gücü eksikliği, gelecek dönemlere yönelik yatırım ihtiyacı, uyumlaştırılmış ve tamamlayıcı bir kanun ağının bulunmayışı ve sektörün 'Plastik Atıkların Gömülmesinin Yasaklanması' politikasının daha iyi uygulanması."

Toplantıda, Almanya'da 2001 yılında plastik atıkların yüzde 59'u geri kazanılırken, yüzde 41'inin gömüldüğü ve 2005'te bu ülkede plastik atıkların katı atık toplama alanlarına gömülmesinin yasaklandığı hatırlatıldı. Almanya'da 2011 yılında gömülen plastik atık miktarının yüzde 1'e gerilerken, geri kazanımın yüzde 99'a ulaştığı da bildirildi.

Bu örnekten yola çıkan zirve temsilcileri, tüm AB ülkeleri ve Türkiye için 2025 yılında plastik atıkların gömülmesinin yasaklanması yönünde çalışmalar yapılması konusunda karar aldı.

 

- "AB'ye ve Türkiye'ye giren ürünler daha iyi denetlenmeli"

 

Deklarasyonda, belirlenen sorunların çözümü için öncelikle enerji ve ham madde fiyatlarının daha rekabetçi bir hale getirilmesi ve yeni enerji kaynaklarına odaklanılması gerektiğinin altı çizildi.

Zirvede ele alınan ve yapılması gereken konular şu şekilde sıralandı:

"Tek pazar – tek yönetmelik" yaklaşımı içerisinde kimyasal madde yönetmeliğinin uyumlaştırılması, AB'ye ve Türkiye'ye giren ürünlerin daha iyi denetlenmesi, yeniden sanayileşme ve döngüsel ekonomi girişimleriyle ilişkili politikalara plastik sektörünün de dâhil edilmesi, Türkiye ve AB Komisyonu’nda plastik sektörünün rekabetçiliğini iyileştirmeye yönelik teşvik politikaların oluşturulması."

 

- "Gençler plastik sektörüne dahil edilmeli"

 

Deklarasyonda "Geri dönüşüm teşviki, atık yönetimi kontrolü, plastik ürünlerin değeri üzerine toplumsal farkındalık kampanyaları ve gençlerin plastik sektörüne dahil olabilmesi için eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesi" yer aldı.

Zirvede, denizlerdeki plastik çöplerin oluşmasını engelleyecek çalışmalara da öncü olunması kararı alındı.

Her yıl 10 milyon ton plastik atığın dünya denizlerine karıştığı belirtilen zirvede, bu plastik atıkların yüzde 80'inin karasal kaynaklı olduğu, bu durumun oluşmasındaki en önemli nedenin ise "kötü katı atık yönetimi" olduğu bildirildi.

Deklarasyonda, atıkların özellikle denize kıyısı olan ülke ve şehirlerde korunaksız, yetersiz katı atık toplama alanlarından denizlere ulaştığı belirtilerek, "Plastik sektörü öncelikle sorunun ana kaynağı olan katı atık yönetimi konusunda AB ve Türkiye'de Çevre Bakanlıkları ile ortak çalışmalarla bu sorunun çözümüne katkı sağlayacak ve eş zamanlı denizlerde hali hazırda yüzen atıkların temizlenmesi için yüzey temizliği çalışmalarını artıracak" denildi.

 

- "Plastik, Türkiye'nin en önemli sektörlerinden"

 

Zirveye katılan Sanayi Genel Müdürü İbrahim Kılıçaslan, burada yaptığı konuşmada, inovasyon ve Ar-Ge'nin önemine değinerek, plastiğin Türkiye'nin en önemli sektörlerinden olduğunu söyledi.

Üretim kapasitesi bakımından Avrupa'da ikinci sırada yer aldıklarını anımsatan Kılıçaslan, şu ifadeleri kullandı:

"Plastik sektöründe nitelikli iş gücüne sahibiz. Diğer yandan inovasyon ve Ar-Ge'de güç kazanmaya ihtiyacımız var. Katma değerli ürünler de bunun bir parçası. İnovasyon yeteneğimizi artırma konusuna özel önem veriyor ve bu alana odaklanıyoruz. Yakın gelecekte plastik sektöründe kurulacak uzmanlık merkezlerinin de destekçisi olacağız. İstanbul Plastik Zirvesi deklarasyonunun Türkiye ve Avrupa arasındaki ilişkileri güçlendireceğine inanıyorum."

 

-  "Deklarasyon, Avrupa ve Türkiye plastik endüstrisine yön verecek"

 

Zirvenin başkanlığını üstlenen PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, Türk plastik sektörü olarak bugün üretim kapasitesiyle Avrupa'da Almanya'dan sonra ikinci, dünyada ise yedinci sırada yer aldıklarını söyledi.

"AB üyesi bir ülke olmayabiliriz, ancak AB'de çıkarılan yasa ve yönetmelikler, hem AB'ye mal ihraç ettiğimiz hem de Türkiye'nin AB ile yürüttüğü uyum süreci sebebiyle bizleri etkiliyor" diyen Eroğlu, Türkiye'deki kanun ve yönetmeliklere sektör olarak katkı vermenin yanı sıra Avrupa Birliği'ndeki sürece de dahil olmanın zorunlu hale geldiğini ifade etti.

Eroğlu, "Vakfımız AB'deki plastikçilerin çatı örgütüne üye olduğunda sektörümüz Avrupa'da yedinci sıradaydı, şu an ikinci sırada ve liderliği zorluyor. Bu konum Türk plastik sektörünün başarılı ilerleyişinin ve gelişiminin bir kanıtıdır" dedi.

İstanbul'un, sadece Avrupa'nın plastik konusundaki üretim üssü değil, aynı zamanda karar merkezi de olmasını istediklerini ve bu doğrultudaki çalışmalarına hızla devam ettiklerini anlatan Eroğlu şöyle devam etti:

"Düzenlediğimiz zirveyle Türkiye ve Avrupa plastik endüstrileri adına çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluyuz. AB plastik endüstrisinin en büyük çatı kuruluşu PlasticsEurope'a bağlı AB üyesi ülkelerin plastik derneklerinden temsilcileriyle haftalardır süren müzakerelerimiz sonucunda ortak bir deklarasyon hazırladık. Avrupa ve Türkiye plastik endüstrisine yön verecek ve iki pazarın birleşmesiyle oluşan büyüklük itibarıyla global bir güce karşılık gelen İstanbul Plastik Deklarasyonu’nu plastik dünyasına kazandırmaktan gurur duyuyoruz."

 

- "Türk plastik sektörün, AB plastik sektörünün önemli bir parçası"

 

PlasticsEurope İcra Başkanı Karl Foester ise zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği'ndeki plastik sektörünü yakından ilgilendiren gelişmeler ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Foester, Avrupa Komisyonu'nun kısa süre önce yeni döngüsel ekonomi paketini açıkladığını hatırlatarak, bu konuda şu ifadeleri kullandı:

"Döngüsel ekonomi paketi temel olarak doğal kaynaklara sahip olmayan Avrupa kıtasının elindeki kaynakları daha iyi kullanması gerektiğine ilişkin fikirleri içermektedir. Plastik endüstrisi bu konudaki tüm tartışmaları ve yapılan hazırlıkları yakından izliyor. Genel anlamda Avrupa Birliği'nin yayınladığı, bizim de sektör olarak mücadelesini verdiğimiz kesin hedefleri ortaya koyan yeni döngüsel ekonomi paketinden memnun olduğumuzu söyleyebiliriz.

Bizim için daha önceki yasal düzenlemelere göre daha gerçekçi bir yaklaşıma sahip. İstanbul Plastik Zirvesi ortak deklarasyonunda da yer aldığı gibi plastik çöpe atılmayacak kadar değerlidir. AB'nin gelecek yıllardaki ilerlemesi de bu yönde olacaktır. PAGEV'in temsil ettiği Türk plastik sektörüyle ortak sorunlarımız için Avrupa Parlamentosu'nda birlikte çalışıyoruz.Türkiye plastik sektörü, AB plastik sektörünün çok önemli parçası ve bu deklarasyonla birlikte çalışmamızı yeni bir boyuta taşıyoruz."

 

- PlastEurasia Fuarı açıldı

 

Plastik değer zincirini güçlendirmek üzere toplanan zirve temsilcileri, dünyanın ikinci, Avrasya'nın en büyük fuarı olan "PlastEurasia-25. Uluslararası İstanbul Plastik Endüstrisi Fuarı"nın da açılışını gerçekleştirdi. 

Toplamda 120 bin metrekarelik kapalı alanda açılan fuar, 50 bin ziyaretçiyi hedefliyor.