Rekabetin dünya çapında hemen her sektörde kendini göstermesi ile birlikte firmalar, ürün tanıtmaktan ziyade marka bilinirliğine yatırım yapmaya başladı. Avukat Murat Cangül, stratejik marka konumlandırması ile ilgili önerilerde bulundu.

Marka konumlandırmalarını doğru stratejilerle besleyen firmalar, bulundukları ülkelerin ekonomik kalkınmalarına da katkıda bulunuyor. Tanınmış marka olmanın belirleyici kriterlerinden biri de markanın görsel sunumunun tüketiciler üzerinde yarattığı olumlu algı iken, marka konumlandırmasında büyük önem taşıyan logo ve slogan seçimlerinin hedef kitle üzerinde görsel açıdan stratejik bir etkisi bulunuyor. Rekabetin ön planda olduğu günümüzde ekonomiyi ayakta tutan ana etkenlerden birinin de güçlü tanınmış markalar olduğuna ve ABD, Japonya, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin küresel tanınmış markaları sayesinde istikrarlı olarak kalkındıklarına dikkat çeken Avukat Murat Cangül, stratejik marka konumlandırması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Marka olarak tercih edilen kelime ile birlikte tescil ettirilen veya kullanılan slogan ve logoların markanın ayırt ediciliğini güçlendirerek akılda kalıcılığı çok daha kolaylaştırdığını ifade eden Cangül, tanınmış markaların büyük çoğunluğunun görsel olarak bu şekilde kombine edilmiş markalar olduğunu belirtti.

Cangül, marka seçimlerinin hukuki boyutlarının önemli olduğunun da altını çizdi. Süper, ekstra, muhteşem, lüks, mükemmel gibi üstünlük sağlayıcı, vasıf ve kalite bildiren kelimeleri içeren markalar ile ticarette cins-çeşit-coğrafi kaynak-amaç-değer belirten kelime ve ifadeler, tescil sürecinde yasal engele takılırken, Murat Cangül, tercih edilen marka ve sloganların aldatıcı ve yanıltıcı ifadeler kullanmadan, yasal mevzuata aykırı olmayacak şekilde seçilmesi gerektiğini vurguladı. En fazla 3 kelimeden oluşan, iddialı, net, anlaşılır sloganlar ile temsil edilen ürün veya hizmet adına en uzak kelimelerin tercih edildiği markaların en tanınmış markalar haline geldiğini ifade eden Avukat Cangül, dünyanın büyük markalarından da örnekler verdi. Tüketicilerin görsel hafızalarında güçlü izler bırakan APPLE’nin ısırılmış elma logosu ile kullanılan “Think Different” sloganı, NIKE’nin logosu ve “Just Do It”i, KODAK’ın “Gülümseyin Kodak’la”sı Avukat Cangül’ün verdiği güçlü örnekler arasında yer aldı.

Murat Cangül, ihraç edilen Türk ürünleri üzerinde kullanılmak için hazırlanan marka ve logo hakkındaki değerlendirmelerini de paylaştı. Cangül, ‘Made in Turkey’ ibaresi yerine tercih edilen yeni logo ‘Turkey’ ve ‘Dıscover The Potentıal’ sloganını çok başarılı bulduğunu vurguladı. Eski ibarenin Türkiye’yi kaynak ülke olarak göstermenin dışında hiçbir vizyon, iddia ve prestij ifadesi içermediğini belirten Cangül, ‘Turkey dıscover the potentıal (Gücü keşfet)’ sloganının ve yeni logonun büyük bir özgüven çağrışımı yaparak, iddialı ifadesi ile olumlu imaj yüklemesi yaptığını ve ülke tanıtımı ve ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağına inandığını kaydetti.