Türkiye’de gençliğin en büyük sorunları arasında yer almaya başlayan madde bağımlılığına karşı Aydın’da bir grup eğitimci dernek kurup mücadele başlattı. Derneğin Başkanı Eğitimci Davut Türkan, alkol, sigara ve uyuşturucunun yanında dijital bağımlılığa karşı da mücadele edeceklerini söyledi.

“Tüm kötülüklerin anası kötü alışkanlıklar”

Yapılan araştırmalar, toplanan verilere göre cinayetlerin yüzde 60’ı, saldırıların yüzde 40’ı, tecavüzlerin yüzde 33’ünün alkol kullanımı ile ilgili olduğunun tespit edildiğini belirten, Bağımlılıkla Etin Mücadele ve Sağlıklı Yaşam Derneği (BAM-SAY-DER) Başkanı Davut Türkan, “Aydın’da bağımlılıkla etkin bir mücadele dönemi bir başlatmak için bu derneği kurduk. Çoğunluğu eğitimcilerden oluşan bu dernek çatısı altında Türkiye’nin büyük meseleleri arasına giren başta uyuşturucu alkol, sigara olmak üzere, cep telefonu, televizyon, sosyal medya gibi yeni nesil bağımlılık hastalıkları ile etkin bir mücadele dönemi başlattık. Maalesef toplumda yaşanan kötülüklerin anası bağımlılıktan kaynaklanıyor” dedi.

Derneğin kuruluş amacının "Toplumdaki bağımlı olan bireylerin bağımlılık nedenlerinin tespit edilmesi sonucunda ortaya çıkacak sonuçlar üzerinde yönlendirici çalışmaların yanında bağımlılığa bulaşmamış özellikle eğitim-öğretim çağındaki çocukların korunması’ olduğunu belirten Kurucu Başkan Davut Türkan bu sorunun ancak el birliği ile çözülebileceğini söyledi.

“Cinayetlerin yüzde 60’ının sebebi bağımlılık”

Bağımlılığın sadece bağımlı olan kişiye değil topluma da ciddi zararları olduğunu belirten Aydın BAM-SAY-DER Kurucu Başkanı Davut Türkan, “Yapılan araştırmalar, toplanan verilere göre cinayetlerin yüzde 60’ı, saldırıların yüzde 40’ı, tecavüzlerin yüzde 33’ü alkol kullanımı ile ilgili. Yine yapılan başka bir araştırmada, madde kullanımı bağlantılı ölümlerin yüzde 1.2’si 15 yaş altında, yüzde 8’inin 15-19 yaş aralığında olduğu, 2013 Türkiye uyuşturucu raporuna göre 15-24 yaş gurubunda yaşam boyu uyuşturucu madde kulanım oranının yüzde 2.9 olduğu görülmüştür. Özellikle teknoloji bağımlılığı konusunda Avrupa çevrimiçi çocuklar araştırmasının (2015) sonuçlarına göre Türkiye’de çocukların yüzde 25’i interneti bağımlılık derecesinde kullandığı, TUİK verilerine göre de, internet kullanım amacı olarak yüzde 80,9’lu oranla sosyal medyanın ilk sıralarda yer alması ve bunun her geçen gün artması bağımlılıkla mücadelenin önemi ortaya çıkmaktadır” dedi.

Yapılacak çalışmalar hakkında da bilgiler veren Kurucu Başkan Davut Türkan, yapacakları çalışmaların nesnel verilere dayanıp bilimsel alt yapısının olmasına ve akademisyenin desteği ile sürdürülmesine önem vereceklerini kaydetti.