Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde, sahil şeridindeki kaçak yapılar hakkında yıkım kararı alınması tepkiye sebep oldu. Hükümet konağı önünde toplanan bina sahipleri kararı protesto etti.

Çanakkale’den Mersin’e kadar sahil şeritlerindeki kaçak yapıların yıkılacağı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından mülk sahillerine bildirildi. Pilot bölge olarak Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sahilleri seçildi. Kararın ardından yıkım işi ihaleye çıktı. Ayvacık sahillerinde 36 adet betonarme, 45 adet ahşap, 91 adet yığma ve 8 adet prefabrik yapının yıkım işi ihalesine 1 firmanın katıldığı öğrenildi.

Bugün Ayvacık Hükümet Konağı önünde toplanan onlarca vatandaş, ellerinde pankart ve afişlerle yıkım kararlarını protesto etti. Ayvacık sahilinde Sokakağzı bölgesinde turizm tesisi işleten Gülderen Toprak, “Tesisimi 30 yıl önce yaptım. Hiç kimse bugüne kadar bizimle ilgilenmedi. Biz devletimize vergi veren insanlarız. Namusumuzla kaç yıldır çalışıyoruz. Biz bu topraklarda büyüdük. Tapulu arazimiz üzerine bu yapıları yaptık. Şimdi ‘yıkılacak’ diyorlar, biz buraya borca girerek yapı diktik. Bu borçlarımızı şimdi kim ödeyecek?” dedi.

Ayvacık sahilinde evi bulunan ve yıkım kararını protesto etmek için gelen Vidan Gültekin, “Bugün buraya toplanmamızın sebebi yıkım kararına karşı çıkmaktır. Bugün burada bir ihale söz konusu. Biz tapulu arazilerimizin üzerine bina yaptık. Bunun yanlış olduğunu biliyoruz. Fakat direk yıkarak değil, imara açılarak düzenlenmesini talep ediyoruz. Böylece mağduriyet ortadan kalkar” dedi.

Ayvacık’a bağlı Koyunevi köyünde zeytinliği bulunan bir köylü de yaptığı açıklamada, “Biz buranın yerlisiyiz. Bizim zeytinliklerimiz var. İstanbul’dan geliyorum. Zeytinlerimi toplayabilmem için kalacak yerim yok. Zeytinliğimizin içerisinde kalabilmem için küçük bir yer yaptım. Tapulu arazime bir şey yapamayacak mıyım?” dedi.

Ayvacık Özel İdare Müdürlüğü, şu ana kadar ihaleye bir firmanın katıldığını, değerlendirmenin sürdüğünü açıkladı.