KAYSERİ (AA) - Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, "24 yıl önce Azerbaycan halkına soykırım yapanlar, bugün PKK terör örgütüne destek vererek buradaki insanımızın canını acıtan çalışmalar yürütüyor. O nedenle insanımıza yapılan tüm kötülüklere karşı birlik beraberlik içinde olup, haklarımızı savunacağız" dedi.

Paşayeva, Erciyes Üniversitesi Stratejik Etüt ve Tarih Araştırmaları Kulübünce Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Azerbaycan Türkiye İlişkileri ve Karadağ Hakikatleri Konferansı" öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bu tür konferanslara katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Azerbaycan'ı daha iyi anlatmak, geleceğe bakış açısı hakkında insanları bilgilendirmek için bu tür konferansları önemsediklerini ifade eden Paşayeva, Türkiye ile Azerbaycan'ın ortak sorunları bulunduğunu, bunları da konferanslar aracılığıyla gündeme getirmek istediklerini belirtti.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin halen Ermenistan'ın işgali altında bulunduğuna dikkati çeken Paşayeva, şunları kaydetti:

"Ermenistan, Azerbaycan'ın Hocalı kentinde bir soykırım yaptı. Bu soykırımı yapanlar, halen adalet karşısında hesap vermiş değil. 24 yıl önce Azerbaycan halkına soykırım yapanlar, bugün PKK terör örgütüne destek vererek buradaki insanımızın canını acıtan çalışmalar yürütüyor. O nedenle insanımıza karşı yapılan tüm kötülüklere karşı birlik beraberlik içinde olup, haklarımızı savunacağız. Bunu yapanların da adaletin karşısında hesap vermesini sağlamak insanlarımızın, gençlerimizin görevidir. Azerbaycan'daki 1 milyon kardeşimiz halen evlerine dönemiyor. Birleşmiş Milletler kararı maalesef halen uygulanmıyor."

Rusya, ABD ve Fransa'nın, Birleşmiş Milletler kararının uygulanması konusunda Ermenistan'a hiçbir baskı yapmadığını anlatan Paşayeva, "O yüzden gençlerimizin neden Karabağ, neden Hocalı olduğunu anlaması, bilmesi lazım. Bunun kökenine inersek ortak hedef, hepimiz, bu coğrafyadaki tüm insanlar" diye konuştu.

Paşayeva, coğrafya üzerinde yeniden oynanmaya başlanan oyunlara izin verilmemesi, birlik beraberliğin daha da güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.