GAZİANTEP (AA) - Sınır Tanımayan Doktorlar Türkiye Sözcüsü Serap Öztürk, Azez ve çevresindeki 9 sağlık kuruluşundan sadece 2'sinin ayakta kalabildiğini belirterek, bölgedeki sağlık hizmetlerinin durma noktasına geldiğini söyledi.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde Suriye'nin kuzeyinde saldırıların şiddetinin arttığını hatırlattı.

Özellikle Azez'de sağlık hizmetlerinde ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkati çeken Öztürk, "Sınır Tanımayan Doktorlar ekibi olarak endişe içerisindeyiz. Azez ve çevresindeki 9 sağlık kuruluşundan sadece 2'si ayakta kalabildi. Bunlardan birisi de Sınır Tanımayan Doktorlar'a ait. Son bombardımanlarla hastanelerde yüzde 50 oranında daha fazla yoğunluk yaşıyoruz. Azez'deki sağlık hizmetleri durma noktasına geldi" dedi.

-"50 bin kişi Azez yakınlarına geldi" -

Sahadaki görevlilerle sürekli temas halinde olduklarını ve onlardan aldıkları bilgiye göre Halep tarafından yeni göç dalgalarının devam ettiğini aktaran Öztürk, yerlerinden edilen 50 bin kişinin Azez yakınlarına geldiğini ifade etti.

Sınır Tanımayan Doktorlar olarak bin 200 aileye çadır ve battaniye gibi insani yardımlarda bulunduklarını hatırlatan Öztürk, tüm olumsuzluklara rağmen Suriye'deki sağlık hizmetlerinin oluşturulması için gayret göstereceklerini belirtti.

"Sivillere ve sağlık tesislerine yönelik saldırılar derhal durdurulmalı"

Bölgede yoğun olarak barınma ihtiyacı olduğunu anımsatan Öztürk, "Türkiye'nin destekleriyle Suriye'de kamplar kuruluyor. Kampların dışında da aileler var. Hatta hayvanlarıyla göç eden bazı aileler kamplara girmek istemiyor. Dolayısıyla zor durumda olan insanlara barınma desteği verilmeli. Ayrıca battaniye ve ısınma gibi ihtiyaçlar da söz konusu. Tabi bunların dışında bölgedeki hemen herkesin psikolojik desteğe ihtiyacı var" diye konuştu.

Öztürk, baştan beri tarafların savaşı durdurmasına ve sivil halkın gördüğü zararları minimum seviyeye çekme çağrılarında bulunduklarının altını çizdi.

Muhabir: Kerem Kocalar