Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını, her alanda çok önemli reformlar yapıldığını belirtti. Bakan Eker, “Eskiden hayvancılık uygulamalarında üvey evlat muamelesi görüyordu. Bütçede tarım bütçesinin sadece yüzde 4’ü hayvancılığa ayrılıyordu. Biz bunu yüzde 30’a çıkardık, 7-8 kat artırdık" dedi.

Çeşitli incelemeler ve ziyaretlerde bulunmak üzere Eskişehir’e gelen Bakan Mehdi Eker, ilk olarak Mahmudiye ilçesindeki Türkiye Damızlık Tavuk Islahı 2. Etçi Damızlık Projesi’ni yerinde inceledi. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Eker, Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığına dikkat çekerek, ülkenin çok geliştiğini söyledi. Her alanda çok önemli reformlar yapıldığını belirten Eker, “Türkiye, Tarımda da hayvancılıkta da büyük alt yapı reformları yaptı. Üretimde büyük mesafeler kaydetti. Eskiden hayvancılık uygulamalarında üvey evlat muamelesi görüyordu. Bütçede tarım bütçesinin sadece yüzde 4’ü hayvancılığa ayrılıyordu. Biz bunu yüzde 30’a çıkardık, 7-8 kat artırdık. Artık Türkiye öyle bir noktayla geldi ki 8 milyon ton süt üretimi 18 milyon tona çıkardık. Ama kırmızı et ile ilgili aynı aşamayı geçmemiz lazım. Mesafe kat ettik ama bu arada yapmamız gereken hususlar var. Bunun için de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kırmızı etin etçil ırk hayvanlardan sütün de sütçü ırk hayvanlardan alınması lazım. Türkiye’nin bu aşamaya geçmesi gerekiyordu. Biz bu aşamaya Türkiye’yi geçirmek için de bir takım projeler başlattık” dedi.

“TÜRKİYE’YE KAZANDIRILAN BU ESERLERLE İFTİHAR EDİLMESİ GEREKİRKEN ESERLERE KARŞI SALDIRIYORLAR”

Bakan Eker, 2010 yılında Türkiye’de hayvancılık alanında bir uygulama başlattıklarını anlatarak, “Dünyanın birçok ülkesinde kullanılan etçil ırklar var. Biz de bunlarla Türkiye’de bir uygulama başlattık 2010 tarihinden ibaren bize kızdılar. Hakaret de ettiler bize, hala da ediyorlar. Muhalefet partileri maalesef. Ama biz doğru olanı yapıyoruz. Millet için, Türkiye için, çiftçiler için doğru olan bu. Doğru olanı yapmaya devam ediyoruz. Onlar bize kızacaklar. Her yapılan doğru işe kızıyorlar. Her ortaya konan güzel esere de kızıyorlar. Türkiye’nin sahip olduğu, Türkiye’ye kazandırılan bu eserlerle iftihar edilmesi gerekirken hep bu eserlere karşı saldırıyorlar. Diğer bütün projelerde de böyle maalesef. Bunun için hayvancılıkta da atılan adımları, kat edilen mesafeyi, uygulanan projeleri sadece eleştirdiler. Bize onun için hakaret ettiler. Hakaret etmeye de devam ediyorlar. Ama biz tarihe karşı, milletimize karşı, çiftçimize, üreticimize karşı bu sektörün mensuplarına karşı doğru bildiğimizi yapmaya devam edeceğiz. Eti etçi ırktan alacağız, sütü sütçü ırktan alacağız. Türkiye’nin et ve süt üretimini, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini Allah’ın izniyle Türkiye’nin ihtiyaçlarının tamamını giderecek şekilde bir noktaya taşıyacağız” diye konuştu.

“GEÇEN YIL 1,5 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE HAYVANSAL ÜRÜN İHRAÇ ETTİK”

“Geçen yıl 1,5 milyar doların üzerinde hayvansal ürün ihraç ettik” diyen Eker, “Türkiye geçen yıl tarihinde ilk defa kendi yetiştirdiği, ıslah ettiği bir damızlık hayvanları genetik materyali ihraç etti. Bu noktaya geldi Türkiye. Fiili ihracat Kasım 2013’den beri yapılıyor. Bir yılı aştı. Geçen yıl 1,5 milyar doların üzerinde Türkiye hayvansal ürün ihraç etti. Yani canlı hayvan, et, süt ürünleri ihraç ediyor. Bundan sonra bu çok daha büyük bir hız kazanacak” ifadelerini kullandı.

“BUNUNLA TÜRKİYE DAHA İYİ BİR NOKTAYA GELECEKTİR”

Bakan Eker, yerinde incelediği projeye ilişkin ise şöyle konuştu:

“Burada et tavukçuluğuyla ilgili çok önemli bir ıslah projesi hayata geçiyor. Böylece bizim tavukçularımız eskiden ithal etmek durumunda kaldıkları ıslah materyalini artık Türkiye’den temin edebilecekler. Hedefimiz bu. Buranın açılışı yapıldığında tavukçularımız da, etçi tavukçuluk yapanlarda materyallerini artık buradan geliştirilecek çeşitler üzerinden alacaklar. Bununla Türkiye daha iyi bir noktaya gelecektir.”

Daha sonra Bakan Eker, bir dizi ziyaret için kent merkezine hareket etti.