Bartın’da tünel açılışı sonrası internet yasasında değişiklik yapılması konusunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, “Milli güvenlik ve kamu düzeniyle ilgili olan suçlarda kamu güvenliği ve milli güvenlik söz konusu ise, ilgili bakan ve başbakanın talebi üzerine TİB içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesini geçici olarak sağlayabilecek” dedi.

Bartın’ın Amasra ve Kurucaşile ilçelerinde yapımı tamamlanan tünellerinin açılışı sonrası internet yasasında değişiklik yapılması konusunda gazetecilerin soruları yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan, "Anayasa Mahkemesi daha yapılan düzenlemeleri iptal etmişti. O düzenlemede kamu düzeni ve milli güvenlikle ilgili olan konularda TİB’e geçici olarak erişimin engellenmesine yetki veren bir maddeydi. Arkadaşlarımız bu konuda çalıştılar. Orada bir değişikliğe gidiyoruz. Boşluk doğdu. Özellikle milli güvenlik ve kamu düzenini bozan suçlardan sıkıntı yaşayabiliriz düşüncesiyle yeni bir düzenleme yapacağız. Bu çalışmaya göre, milli güvenlik ve kamu düzeniyle ilgili olan suçlarda kamu güvenliği ve milli güvenlik söz konusu ise, ilgili bakan ve başbakanın talebi üzerine TİB içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesini geçici olarak sağlayabilecek. Ayrıca 24 saat içerisinde mahkemeye başvurma durumu var. Bakanlık kararının uygulama durumu var. Anayasamızın 22. maddesinde var. Örneğin Milli Savunma Bakanlığı, kamu düzeni ile ilgiliyse İçişleri Bakanlığımız veya Başkanlığımız TİB’e diyecek ki bu durum kamu düzenini bozan bir durumdur, sakınca vardır. Bakanlıkların talepte bulunması halinde TİB geçici olarak içeriğin çıkarılması ya da erişimin engellenmesini sağlayacaktır. Herhangi bir içerikle alakalı mahkeme kararına rağmen içeriğin çıkarılmasını sağlamıyorsa veya o ilgili bölümün engellenmesini sağlamıyorsa 500 bin TL’ye kadar bir para cezası getireceğiz. Bu bir anlamda özellikle sosyal medya ve internet şirketlerini mahkeme kararlarını uygulamalarını teşvik edici bir düzenlemedir. Bu Anayasa Mahkemesi’nin 22. maddesine tamamen uygundur. Biz dönme nedenini Anayasa Mahkemesi’nden kamu düzeni ve milli güvenlikle ilgili hususlarda daha önceki düzenlemede karar merceğini TİB belirlemiştik. Orada bir değişiklik yaptık. Bu konuda karar vermesi gereken ilgili bakan ve bakanlık olarak düşündük. Ben herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum. Anayasamızın 22. maddesine uygundur. Kobani olaylarının ise, değişiklikle kesinlikle bir ilgisi yoktur" dedi.

ELVAN: "KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINMADI"

Karayolları Genel Müdürü’nün görevden alındığı yönündeki soruları yanıtlayan Bakan Elvan, "Karayolları Genel Müdürümüz izinli şu anda. Görevden alınması gibi bir durum söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.