Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 19 milyon TL değerinde 14 tesisin müjdesini vermek için Bitlis’e geldi.

İlk olarak sabah saatlerinde Bitlis Valiliğine gelen Bakan Eroğlu, burada Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili İsmail Ustaoğlu’ndan kentteki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Valilik şeref defterini imzalayan Bakan Eroğlu ardından Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü ve Orman Genel Müdürü (OGM) işle birlikte Valilik toplantı salonunda kısa bir toplantı düzenledi. Bakan Eroğlu, gazetecilere açıklamalar yaparak bugüne kadar Bitlis’e 5 yılda toplamda 72 milyon TL değerinde 48 tesis yaptıklarını söyledi. Bakan Eroğlu, “Bugün gelişimizin sebebi 5 tesisimizin temelini atacağız. Bunlardan bir tanesi OGM2’nin paket tesisidir. Bu nedenle ceviz ve badem ormanları oluşturarak 3 yıl bakımı bütün masrafları bize ait olacak 49 yıl geliri ise vatandaşa ait olacak. Nitekim Adilcevaz ilçemiz cevizi ile ünlü bir ilçemiz burada ve diğer alanlarda böyle bir seferberlik başlatıyoruz. Ayrıca buranın balı çok meşhurdur. Hatta geçen sefer geldiğimde esnafları ziyaret ettiğim zaman dedim ki size bal ormanları kuralım. Bitlis’te de vatandaşlara bal ormanları kuracağız. Bugün de akşam İstanbul’da Dünya Arıcılık Konferansı yapılacak dolayısıyla Bitlis’te burada temsil edilecek. Bal ormanları için vatandaşımızın parası yoksa yüzde 20’si hibe gerisi ise faizsiz kredi olmak üzere kredi de vereceğiz. Burada büyük bir bal üretim seferberliği başlatıyoruz. Ayrıca özellikle orman yollarını yapacağız. Orman köylerine ayrıca kredi desteği vereceğiz. İsteyenlere koyun ve sığır sütçülüğü destekleri vereceğiz” dedi.

Bakan Eroğlu, Bitlis’e heybeleri dolu geldiklerini ifade ederek, “Eli boş gelmek doğru değil ben her gelişimde mutlaka Bitlis’e müjdelerle geliyorum. En son 1 yıl önce gelmiştim o gelişimde de 34 müjde vermiştim. Buna ilaveten 14 müjde daha getirdim. Böylece yatırım sayımız 48 tane olmuş oluyor. Bu 14 tesisin 8 tanesi DSİ’ye 4 tanesi OGM’ye 1 tanesi Milli Parklar Müdürlüğüne 1 tanesi ise Meteoroloji Müdürlüğüne aittir” diye konuştu.

AK Parti Hükümetinin Bitlis’e çok büyük önem verdiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erolğlu, “Ben çok iyi biliyorum Sayın Cumhurbaşkanımızın Bitlis’e ayrı bir sevgisi var. Hatta kendisine Bitlis’e gideceğimizi söyleyince selamlarını iletmemi söyledi. Burasıyla öyle ilgileniyor ki geçen ay genişletilmiş il başkanları toplantısında bana Veysel hocam Bitlis Deresi işi ne oldu diye sordu. Ben de dedim ki TOKİ dükkanları yaptı bizler de projeyi hazırladık dedim. Şimdi Bitlis Deresi üzerindeki esnafları hiçbir şekilde mağdur etmeden onları buraya taşıdıktan sonra dere üstündeki bütün tarihi eserler ortaya çıkacak ve Bitlis turizmin merkezi haline gelecek. Vatandaşlar artık taşkın riski altında kalmayacak. En uygun şartlarla esnaflarımızı buraya taşıyacağız. Burada büyük bir memnuniyet olacak. Bir esnaf çocuğu olarak bunu söylüyorum. Buraya benim ayrı bir gönül bağım var. Geldiğim zaman burada hiçbir yatırımın olmadığını gördüm. Ama bizim hükümetimiz şimdiye kadar 9 milyar TL değerinde yatırımlar yapıldı. Tüneller ve yollar yapıldı. Bitlis’in yolları adeta Afyon kaymağı gibi oldu” şeklinde konuştu.

"Dünyada büyüme oranları sıfıra inerken Türkiye 5,2 ile üçüncü sırada"

Valilikteki programın ardından Bitlis Eren Üniversitesine (BEÜ) geçen Bakan Veysel Eroğlu, DSİ ve OGM tarafından yapılan toplamda 5 tesisin temel atma törenine katıldı. Merasimde temeli atılan 5 tesisin toplam yatırım bedeli 19 milyon lirayı buluyor. Eren Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen merasimde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu şunları söyledi:

“Değerli kardeşlerim böyle mübarek bereketli bir Cuma gününde sizleri muhabbetle selamlıyorum. Bu güzel yiğit insanlar diyarında bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Üzerimde iki selam var hem Sayın Cumhurbaşkanımızın hem de Sayın Başbakanımızın sizlere selamlarını getirdim. Güzel şeyler olacak ve oluyor. Dünyada büyüme oranları sıfıra inerken Türkiye 5,2 ile üçüncü sırada. Önceden IMF’ye el pençe divan durulurdu. Bunlar son buldu. Faiz hortumu, ilaç lobisi hortumu, ihale lobisi hortumunu kestik. Bu yatırımları vatandaştan aldığımız vatandaşa vererek yapıyoruz. Eskiden yüzde 86 faiz veriliyordu. Türkiye büyüyor ve gelişiyor. Batının bir planı var, 200 yıldır bu plan var. Böl, parçala ve yut. Bu gönül coğrafyasının son kalesinde bizi bölmek isteyenlere birlik beraberlik ve kardeşlik içerisinde gereken cevabı vereceğiz. Bu şanlı bayrak ilelebet bu topraklarda dalgalanacaktır. Ayrıca geçen yıl yaşadığımız FETÖ kalleş darbe girişimine karşı dimdik ayakta durdunuz. Bunun için de Bitlisli kardeşlerime gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

Bitlis’e 14 yatırım müjdesi

Bitlisli vatandaşlarla bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunun altını çizen Bakan Eroğlu, “Bitlis’e gelirken elimiz boş gelmek doğru olmazdı. Elime bir kutu Afyonkarahisar kaymağı alıp gelecek halim yoktu. Bu yüzden buraya heybemiz dolu geldik. Bugün burada Bitlisli hemşerilerime 14 yatırımın müjdesini veriyorum. Taşkın koruma tesisleri, gelir getirici tür ağaçlandırma, orman köylülerine kredi verilmesi, Nemrut Kalderası Tabiat Anıtı ve Ramsar Alanına seyir terası yapımı ile 3 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonunun yer aldığı bu müjdelerin toplam yatırım bedeli 15 milyon lirayı buluyor. Bitlis bu denli bir yatırımı daha önce hiç görmedi” diye konuştu.

Bitlis’e son 5 yılda 72 milyon TL’lik 48 müjde

Bitlis’e daha önce de müjdelerle geldiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “13 Eylül 2013 ve 22 Eylül 2016 tarihlerindeki ziyaretlerimizde Bitlis’e toplam 57 milyon TL’lik 34 müjde vermiştim. Bugünkü 15 milyon lira yatırım bedeline sahip 14 müjde ile son 5 yılda Bitlislilere toplam 72 milyon TL’lik 48 müjde vermiş olduk. Bu müjdelerin çoğunu tamamladık. İnşaatı devam edenleri ise en kısa sürede hizmete alacağız. Biz sözümüzün sonuna kadar arkasındayız. Ayrıca eskiden ormanlara girilmesin diye bir anlayış vardı. Her şey millet için dedik ve o defteri kapattık. Mesela ceviz ormanları kurup eşit şekilde taksim edip kura çekiyoruz, 3 yıl bakımı dikimi bizden 49 yıl geliri sizlerindir" dedi.

Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile protokol üyeleri butonlara basarak 5 tesisin toplu olarak temelini attı.

Temeli atılan tesisler

Temeli atılan tesisler gölet sulaması, taşkın koruma tesisleri ile ağaçlandırma ve ormancılık projesinden oluşuyor. Bu tesislerin toplam yatırım bedeli 19 milyon lirayı buluyor.

Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından temeli atılan tesislerin hizmete alınması ile 3 bin 250 dekar zirai arazi sulamaya açılacak. Ayrıca 5 mahalle ile 4 köy taşkın zararlarından korunacak. Bakan Eroğlu’nun Bitlis’te düzenlediği merasimde 4 aileye gelir getirici tür, 5 aileye Orköy sertifikası ve 10 köy muhtarlığına yangın söndürme tankeri verildi.

Buradaki programın ardından Bitlis Kültür Merkezinde AK Parti Merkez İlçe 6. Olağan Kongresine katılan Bakan Eroğlu, Cuma Namazından sonra Bitlis’ten ayrıldı.