KAYSERİ (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "PKK terör örgütü, bütün dünyada internet üzerinden Türkiye'ye gelmeyi düşünen turistlere dönük, gelmemeleri konusunda ölüm tehditleri yağdırıyor. Paralel yapı, 160 ülkede 'Türkiye güvenlik açısından riskli bir ülkedir, Türkiye'ye gitmeyin' diye maalesef algı operasyonu yürütüyor" dedi.

Ünal, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ü ziyaret etti.

Elitaş, ziyarette yaptığı konuşmada, dün TBMM'de 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmelerinin başladığını ve 2014 yılı Kesin Hesap Kanun Tasarısı görüşmelerinin de nihayete ereceğini belirterek, "Bütçemizin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. 2016 yılında 155,5 milyar dolarlık ihracat hedefimiz, 2023 yılına kadar da 150 milyar dolarlık hizmet ihracatının olacağı beklentisi içindeyiz" ifadelerini kullandı.

Bir taraftan kış turizmini yani hizmet ihracatını, 365 gün yabancılara hizmet sunarak gelir getirebilecek hale dönüştürmeye çalıştıklarını dile getiren Elitaş, diğer taraftan da ticari faaliyetleri artırmaya çalıştıklarını söyledi.

Elitaş, bir gazetecinin "Meclis Başkanı'nın anayasayla ilgili Kılıçdaroğlu'na bir mektubu vardı, buradan Kılıçdaroğlu'na bir şey söylemek ister misiniz" yönündeki sorusu üzerine, Sayın Kılıçdaroğlu'nun yapması gereken Meclis Başkanı'nın davetine icabet etmek. Çünkü anayasa değişikliğiyle ilgili masaya oturacağız deyip arkasından kalkmak Cumhuriyet Halk Partisinin geleneklerinde olan bir durum. MHP, 'Ben masadayım' diyor" diye konuştu.

Elitaş, CHP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonunda her şeyi konuşmak üzere gerekli arkadaşları görevlendirmesini beklediklerini dile getirdi.

- "Türkiye'nin pozitif gündemleri var"

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da Türkiye'nin çok pozitif bir gündemi olduğunu ve bunu daha çok öne çıkarması gerektiğini söyledi.

Birilerinin ısrarla kendi nefretlerini, öfkelerini, şiddet sarmallarını bütün Türkiye'ye yaymak istediğini ifade eden Ünal, "Nasıl ki o Diyarbakır'da, Şırnak'ta kazdıkları çukura Türkiye'yi çekmek istiyorlar, 'Diyarbakır'da ve Şırnak'ta olanlar İzmir'de İstanbul'da da olmalıdır' diyerek şiddeti ve terörü, provokatif, şiddet içeren söylemleriyle bütün Türkiye'ye yaymak için çaba gösteriyorlar, aynı şeyi söylemleriyle de yapıyorlar. Buna asla gelmemek, düşmemek, kapılmamak gerekiyor. Bizim asıl gündemimiz olan pozitif gündemimizde kalmamız lazım" şeklinde konuştu.

Güneydoğu Avrupa Kültür Bakanları toplantısının İstanbul'da yapıldığını anımsatan Ünal, bugün de Snowboard Dünya Kupası Finali'nin Kayseri'de gerçekleştirileceğini, Antalya'da da 40 ülkenin katılımıyla Expo 2016'nın yapılacağını belirtti.

Fitch'in dün Türkiye'nin kredi notunu açıkladığını ve Türkiye'yi 2014 ve 2015 yılında birçok seçim geçirmesine rağmen ekonomik disiplinini, mali disiplinin korumasından dolayı taktir ettiğini aktaran Ünal, Türkiye'nin son derece pozitif bir gündeme sahip güçlü bir ülke olduğunu ve kararlı bir şekilde 2023 hedeflerine ilerlediğini vurguladı.

Basın mensuplarının da daha çok pozitif olanı ön plana çıkarması gerektiğini ifade eden Ünal, insanların morale ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

- "Türkiye'ye yönelik uluslararası algı operasyonu yürütüldü"

Turizmle ilgili 24 Kasım'dan sonra bir türbülans yaşandığına dikkati çeken Ünal, şöyle devam etti:

"Sultanahmet patlaması arkasından Ankara patlamasıyla Türkiye'nin algısına ve imajına dönük uluslararası alanda bilinçli bir algı operasyonu yürütüldü. Türkiye, güvenlik açısından riskli ülkedir algısı yürütüldü. İspanya'da bombaların patladığı sene İspanya'nın turist sayısı arttı. Çünkü teröre ve terörizme karşı insanlar 'Hiç kimse bizim seyahat etme özgürlüğümüzü kısıtlayamaz ve sınırlandıramaz' dedi. Buna tepki olarak insanlar daha çok İspanya'ya ziyarette bulundular. Paris'te bomba patladığında bir gazetenin özgürlükçü ve barışçı olduğunu söyleyen genel yayın yönetmeni, 'Fransa çocuklarına ağlıyor' diye manşet attı. Ama Sultanahmet'te bomba patladığında o genel yayın yönetmeni bu ülke için 'katliam ülkesi' başlığını attı. Biz burada nasıl iyi niyet arayacağız."

Paris'te bomba patladığında bunu büyük bir destekle ve büyük bir paylaşım ve yardımlaşmayla karşılayanların, Fransız hükümetinin Paris'te aldığı önlemlere normal gözüyle bakanların Ankara'da terör olayı olduğunda kendi ülkesini "katliam ülkesi" olarak suçladığını hatırlatan Ünal, 36 milyar dolar gibi çok ciddi bir gelir sağlayan turizmin çok iyi korunması gerektiğini vurguladı.

- "PKK tehdit ediyor"

Ünal, PKK'nın insanları tehdit ettiğine, paralel yapının algı operasyonları yürüttüğüne işaret ederek, "PKK terör örgütü, bütün dünyada internet üzerinden Türkiye'ye gelmeyi düşünen turistlere dönük, gelmemeleri konusunda ölüm tehditleri yağdırıyor. Paralel yapı, 160 ülkede 'Türkiye güvenlik açısından riskli bir ülkedir, Türkiye'ye gitmeyin' diye maalesef algı operasyonu yürütüyor. Ama hamdolsun bütün bunlara karşı Dışişleri Bakanlığımız, AB Bakanlığımız, Büyükelçiliklerimiz, Ekonomi Bakanlığımız, Kültür Bakanlığımız sektör temsilcileriyle çok ciddi bir çalışma yürütüyoruz" diye konuştu.

Birilerinin yürüttüğü kara propagandaya rağmen turizm alanında herhangi bir sorun yaşamayacaklarına inandıklarını belirten Ünal, "Bu konuda hükümet olarak gerekli tedbirleri aldık. Sektör temsilcileri rahat olsun gereken bütün önlemleri alıyoruz. 2016 yaz sezonu, turizm açısından rahat ve kolay geçecek diye ümit ediyoruz" dedi.

- "Unesco'yu Sur içi ile ilgili bilgilendirdik"

Ünal, bir gazetecinin "Güneydoğu'daki tarihi eserlerin onarımıyla alakalı bir çalışma yapıldı mı" yönündeki soru üzerine, UNESCO'nun kültür direktörüyle görüşme yaptıklarını aktardı.

UNESCO'ya bu konudaki çalışmalarla ilgili geniş bir bilgi verdiklerini dile getiren Bakan Ünal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sur içi, UNESCO Kültür Mirası kapsamında. Bizim Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Sur içinde koruma ve yenileme çalışmalarımızla ilgili bilgi verdik. Terör örgütünün Sur içinde kazdığı hendeklerle, yerleştirdiği patlayıcılarla ve ağır silahlarla verdiği zararla ilgili UNESCO'yu bilgilendirdik ve önümüzdeki süreçte hangi çalışmaları yapacağımız, yürüteceğimiz restorasyon çalışmaları konusunda istişarede bulunduk. Bizim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile başlattığımız şehirlerin hafızası kimliği ve şehirlerin kültür sanat üretmesi konusundaki çalışmalarda da üzerimize düşen konularla ilgili de bilgi verdik. Sur içini de bu kapsam içinde ele aldık. Aynı kapsam içinde İznik, İstanbul, Edirne, Kars, Ani Harabeleri'ni de tutacağız. Türkiye Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Konseyi başkanıydı bu dönem. Başkanlığı Arnavutluk'a devrettik. Kültürel mirasın korunması konusunda da ortak bir deklarasyon yayınladık."