Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, dünyada görülen kuş gribi vakaları üzerine harekete geçti. Bakanlık, kuş gribinin yayılma hızının yüksek olmasını dikkate alarak herhangi bir vakayla karşılaştığında anında müdahale edebilmek için Bolu’da bir tatbikat gerçekleştirecek.

Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) ve diğer uluslararası kuruluşların çok önem verdiği sınır tanımayan bir hastalık olan kuş gribi, 2014 yılında Almanya, Hollanda ve İngiltere’de tekrar görüldü. Türkiye’nin göçmen kuşların önemli göç yolları üzerinde yer alması ve ülkemizde yaklaşık 500 adet sulak alanın bulunması, bunlardan 150 tanesinin de uluslararası öneme sahip kuş alanları olmasını dikkate alan Bakanlık, ticari işletmelerin yoğunlaştığı Bolu’da 25-27 Kasım 2014 tarihleri arasında bir tatbikat gerçekleştirecek. Üç gün boyunca Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu olan “Tavuk Vebası Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği” ile “Acil Eylem Planı” kapsamında çalışmalar yapacak olan Bakanlık, tatbikat ile uygulamada görev alan personeli eğitirken yaşanabilecek problemlerin önceden tespit edilebilmesini sağlayacak. Ayrıca Bakanlık, çalışma kapsamında hastalığın zoonoz (bulaşıcı) bir hastalık olduğuna dikkat çekmeyi hedefliyor.

Bolu’da uygulanacak “Acil Eylem Planı”nın 2010 yılında Bakanlık tarafından güncellenmesinden sonra eylem planı aynı yıl Hatay ve İzmir’de yapılan tatbikatlarla test edildi. Söz konusu eylem planı tatbikatlarda edinilen tecrübelerden sonra son hali verilerek yayınlandı. Bakanlık, en son tatbikatı 2013 yılında Ayfonkarahisar’da gerçekleştirdi. Ayrıca Bakanlık kuş gribi ile mücadelede diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteğini almak amacıyla kuş gribi salgını konusunda yapılması gereken hazırlıklar konulu Başbakanlık genelgesinin yayınlanmasını sağladı.

TÜRKİYE KUŞ GRİBİ İLE MÜCADELEDE EN BAŞARILI ÜLKELERDEN

2005 ve 2006 yıllarında Türkiye’de açıkta beslenen köy tavuklarında görülen kuş gribinde başarılı bir performans gösteren Bakanlık, ticari işletmelere yayılmadan hastalığı söndürmüştü. Aynı şekilde 2007 yılında Batman ve Diyarbakır illerinde, 2008 yılında ise Zonguldak, Sakarya, Samsun, Sinop ve Edirne’de açıkta beslenen köy tavuklarında yeniden görülen hastalık, başka bölgelere yayılmadan kısa sürede tamamen söndürülmüştü. Kuş gribi ile mücadeledeki bu başarıda öncesinde yapılan tatbikatların önemli payı olmuştu.

Hastalığın görüldüğü yıllarda tam bir şeffaflık içerisinde hareket eden Bakanlık, ortaya çıkan tüm vakaları eş zamanlı olarak uluslararası kuruluşlar ile paylaşmıştı. Ülkemizin gösterdiği bu şeffaflık, komşu bazı ülkeler ve Avrupa Birliği ülkeleri için “erken uyarı” olmuş ve bu ülkeler salgın görülmeden önce tedbirlerini almışlardı. Uluslararası platformda Türk veteriner servisine saygınlık kazandıran bu tecrübe sayesinde Türkiye “kuş gribi” ile mücadele konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden birisi haline geldi.