SİVAS (AA) - Bakırtepe Çevre Platformu üyeleri, Kangal ilçesinde bulunan Bakırtepe altın madeni için ikinci kez verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun iptal edilmesini istedi. 

Sivas Adalet Sarayı önünde toplanan grup adına açıklama yapan Bakırtepe Çevre Platformu Başkanı Ali Balkız, bir şirket tarafından Bakırtepe bölgesinde siyanürle altın arandığını öne sürerek, önceki yıllarda mahkeme kararıyla bu şirketin faaliyetini durdurduklarını anımsattı.

İlk olumlu ÇED kararını mahkeme kararıyla iptal ettirdiklerini belirten Balkız, "Ne var ki ilk ÇED raporundaki eksik hususlarda değişiklik olmamasına rağmen ikinci ÇED raporuna olumlu karar verilmiştir" dedi. 

Balkız, 30 Ocak 2015'te açılan dava üzerine mahkemenin ilk ÇED raporunda tespit edilen eksikliklerin ikinci ÇED raporunda giderilip giderilmediğinin tespiti için aldığı bilirkişi raporunda eksikliklerin belirlendiğini ancak mahkemenin bu hususları dikkate almayarak yürütmenin durdurulmasına ilişkin taleplerini reddettiğini ve şirketin faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

İlgili şirketin mahkeme kararlarını uygulamadığını iddia eden Balkız, "Bakırtepe'de altın madenciliği yapılması toprağı, suyu ve havayı zehirliyor" ifadelerini kullandı.

Avukat Özgür Cenk Karabulut ise "ÇED raporlarından biri Sivas İdare Mahkemesince iptal edildi ve temyiz incelemesi için Danıştay'da, ikincisi için de bugün duruşmaya girdik. Faaliyetler nedeniyle çevresel zararların doğacağı aşikar. Özellikle vatandaşların bu konudaki endişelerini biz duruşmada dile getirdik. ÇED raporunun iptal edileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.