Fener Rum Patriği Bartholomeos, Sureye’deki iç savaştan kaçarak kiliseye sığınan mültecilere öğle yemeği verdi. Suriyeli mültecilerin zor bir durumla karşı karşı oluklarını belirten Bartholomeos, “Büyük zorluklar var önlerinde. Pasaportları yok, seyahat etme imkanları yok, düşünceleri Suriye’de, Irak’ta akrabaları ve sevdiklerinin yanındadır. Onun için bizde onların yanında hissediyoruz ve bir an evvel bu gördükleri zorlukların aşılmasını diliyoruz. Bütün memleketimize huzur ve barış dolu yeni bir yıl diliyoruz” dedi.

Ülkelerindeki iç savaşın ardından Türkiye’ye kaçarak Samatya’daki Suryani Meryem Ana Kilisesi’ne sığınan mültecilere öğlen yemeği verildi. Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından verilen yemeğe Patrik Bartholomeos, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin, Kilise vakıf yöneticileri ile kilisede barınan yaklaşık 60 mülteci katıldı. Yemeğin ardından dua okundu ve Partik Bartholomeso tarafından katılımcılara çeşitli hediyeler verildi.

Yemeğin ardından bir açıklama yapan Fener Rum Patriği Partholomeos, “Biz Hristayanlar bu günlerde noeli kutluyoruz. Paskalya’dan sonra ikinci büyük bayramımızdır.Biz evlerimizde güvenlik içinde kutladık evvelki gün noelimizi. Fakat bu vesile ile buradaki dindaşlarımızı da düşündük. Onlarla beraber öğlen yemeklerini paylaşmak istedik. Kilisemizin hayır dualarını, bereketlerini getirmek istedik. Bu vesileyle bugün buradayız ve burada onlara karşı gösterilen sevgiyi, ilgiyi büyük bir memnuniyetle tespit ettik. Burada çalışan arkadaşlarımıza Sayın Metropolit Yusuf Çetin başta olmak üzere bütün arkadaşları canı gönülden kutluyorum” dedi.

Mültecilere sahip çıkıldığı için Kilise yetkilerine teşekkür eden Bartholomeos, “Kendilerine de söylediğim gibi çok kutsal bir vazife ifa ediyorlar. Bu evlerinden, barklarından, işlerinden bazende kendi ailelerinden olan bu perişan durumda olan kardeşlerimize sahip çıktılar. Bu açıdan tebriye şayandır, bu duygularımızı seve seve ifade ediyorum huzurunuzda ve yüce Allah bu kardeşlerimizi bir an evvel evlerine kavuşturmalarını diliyoruz” diye konuştu.

Suriyeli mültecilerin zor bir durumla karşı karşı oluklarını belirten Bartholomeos, “Büyük zorluklar var önlerinde. Pasaportları yok, seyahat etme imkanları yok, düşünceleri Suriye’de, Irak’ta akrabaları ve sevdiklerinin yanındadır. Onun için bizde onların yanında hissediyoruz ve bir an evvel bu gördükleri zorlukların aşılmasını diliyoruz. Bütün memleketimize huzur ve barış dolu yeni bir yıl diliyoruz” diye konuştu.

Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin ise “Suriye’de savaş başladığından bu yana bu üç senedir Suriye’den göç eden Hrıstayanlar biz kadim Süryani Ortodoks cemaati olarak vakıf yönetim kurulumuzla beraber ayrıca bir komite kurduk ve göç eden kardeşlerimize, kız kardeşlerimize yardım elini uzatalım dedik. Çünkü bunlar evsiz, işsiz, perişan durumda her şeylerini bırakıp geldiler. Lisan bilmiyorlar ve bir an evvelde Avrupa’ya gitmek istiyorlar. Kurtulmak istiyorlar, bunu yapmak isterlerken çok büyük zorluklarla karşılaşıyorlar. Medyadan da hepimizin takip edebildiğimiz gibi denizlerde boğulanlar var, perişan olanlar var. O yüzden ufak bir yerimiz vardı, burada Kilise’ye ait imkanlarımız dahilinde bunlara yardımcı oluyoruz. Bu yer aşağı yukarı 50-60 kişiyi zoraki alabiliyor, keşke daha fazla imkanımız olsaydı. Hem barınıyorlar, erzak konusunda bizim vakıf yönetim kurulu komitemiz İstanbul’da ki cemaatimiz olsun yardımcı oluyorlar” dedi.

Fener Rum Patriği Bartholomeso’un jestine teşekkür eden Çetin, “Bugün Rum Patriği sağolsunlar bize bir jest yaptılar. Bayram, yeni yılı nedeniyle öğlen yemeğini verdiler ve onları sevindirdiler. Sembolik hediyeler verdiler. Biraz yardımcı oldular, bunu düşünmek bile önemli bir olay, güzel bir olay. Çünkü bu durumda olan insanlara yardım etmek hem büyük bir sevaptır ve her insanın görevidir. İncil’de İsa Mesih dağda verdiği vaazda diyor ki; ‘ne mutlu merhametli olanlara’… Onlara merhamet edilecek bu yaşamda, bu dünyada yardıma ihtiyacı olan kardeşlerimize. Sonra insan kardeşlerimize yardım elini uzatırsak karşılığını bu dünyada da alırız gelecek yaşamda da alırız. Biz buna inanıyoruz bu nedenle kadasetli patrik hazretlerine teşekkür ediyorum. Sağolsunlar bizleri onurlandırdılar, bereketlendirdiler” diye konuştu.

Hristiyan aleminin yılbaşı dolayısıyla noeli tebrik eden Çetin, “Kendilerine ve tüm Hrıstiyan aleminin doğuş bayramını kutluyoruz. Tüm insanlarınve insanlığın yeni yılını en iyi dileklerimizle kutluyoruz. 2015 yılının ülkemize dünyamıza özellikle Ortadoğu’ya huzur barış sağlık kardeşlik yılı olması, savaşların durması, göz yaşlarının durması, insanların yetim kalmaması, dul kalmaması, herkesin ülkesinde, evinde, iş yerinde huzur ve güven içinde yaşamasını ve inancını da huzur içinde yerine getirmesini diliyorum” dedi.

“DAVUTOĞLU’NUN VERECEĞİ YILBAŞI YEMEĞİNE DAVET EDİLDİK”

Çetin, bir gazetecinin ‘Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yılbaşı nedeniyle düzenleyeceği yemek ile ilgili davet aldınız mı?’ sorusuna, "Telefonla davet aldım, hayırlısıyla Ocak ayının ikisinde düzenlenecek, İstanbul’da olacak ve katılacağım. Biz konunun ne olduğunu bilmiyoruz. Yemeğe davet etmişler yeni yıl nedeniyle. İçeriği daha bize bildirilmedi ama sevinçle ve memnuniyetle karşılıyoruz. Hepimiz burada bir aileyiz, bir bütünüz ve ülkemizin birlik beraberliği için, güçlenmesi için, huzuru için ve bu ülkede yaşayan tüm insanlar için her zaman dua ediyoruz” cevabını verdi.