TAHRAN (AA) - Başbakan Davutoğlu, İran ile ilişkilerde farklı görüşler olsa da bölgedeki çatışmaların sona ermesi için ortak perspektif geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-İran ilişkilerine yönelik, "Bölgemizin kaderini bölge dışı aktörlere bırakmamalıyız. Bölgemizde kalıcı istikrarın, barışın, huzurun olması için de Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin taşıdığı önemi herkes bilmektedir. Bir kez daha söylüyorum, zor günlerinde biz İran'la birlikteydik, önümüzdeki günlerde de birlikte çalışmamız hem iki ülkenin hem de bölgenin yararına olacaktır" dedi.

Davutoğlu ile İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, İran'ın başkenti Tahran'daki Sadabat Sarayı'nda, ikili ve heyetlerarası görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Davutoğlu, Cihangiri'nin daveti üzerine İran'a gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İran'a Başbakan olarak ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini söyledi.

"Yeni bir dönemin başlangıcı"

Her iki ülkedeki seçimler sonrası bir araya gelmelerinin yeni bir dönemin başlangıcı mahiyetinde olduğunu aktaran Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Nükleer anlaşmasının gerçekleşmesi sonrasında çok geniş imkanların önü açılmış oluyor. Anlaşma dolayısıyla da tebriklerimi sunuyorum. Geçmişte Dışişleri Bakanı olarak böyle bir anlaşmanın gerçeklemesi için çok çaba sarf etmiş biri olarak bugün İran'ın dünya ekonomisine entegrasyonunun önünü açan böyle bir anlaşma dolayısıyla da mutluluğumuzu ifade etmek istiyorum."

Geçmişte bu konuda çaba sarf ederken İran'ın en zor günlerinde ve yaptırımlar karşısında en açık ve net tavrı Türkiye'nin gösterdiğine işaret eden Davutoğlu, "Dostluklar zor günlerde belli olur. Biz geçmişte, bu zor dönemlerde birbirimize dostluklarımızı göstermiş olan iki ülkeyiz" şeklinde konuştu.

"Yaptırımların kalkmasına en fazla Türkiye sevindi"

İran'ın yeni dönemde dünyaya açılması, ekonomi üzerindeki baskıların, kısıtlamaların, yaptırımların kalkmasının en fazla Türkiye'yi sevindirdiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, İran ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaşmasının önündeki en önemli engelin bu yaptırımlar olduğunu hatırlattı. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi bu yaptırımlardan kurtulmuş olmak 30 milyarın daha da ötesi hedefleri gerçekleştirebileceğimizi gösterir. Bazı konularda farklı görüşlere sahip olabiliriz ama tarihimizi ve coğrafyamızı değiştiremeyiz. Bu tarih, kadim bir komşuluk tarihidir. Coğrafyamız da birbirini tamamlayan coğrafyalardır ve gerek özel, baş başa görüşmemizde gerekse heyetlerarası görüşmede bu yeni dönemi nasıl şekillendireceğimiz konusunda önemli adımlar attık."

"Bölgemizin kaderini bölge dışı aktörlere bırakmamalıyız"

Başbakan Davutoğlu, Tahran ziyaretini geniş bir iş adamı heyetiyle gerçekleştirdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu iş adamları heyetiyle, sadece ticaret hacminin artması değil, karşılıklı yatırımların da yoğunlaşması bakımından özel bir önem veriyoruz. İkili ilişkilerdeki bu büyük potansiyeli değerlendirirsek bölgemizde şu anda söz konusu olan istikrarsızlıkları, terör tehdidini ve kardeş kavgasını da engellemek üzere ortak bir zeminde buluşmamız kolaylaşır. Bölgemizdeki kardeş kavgasının sona ermesi, etnik ve mezhebi çatışmaların durması için Türkiye ile İran'ın ortak bazı perspektifler geliştirmesi büyük bir önem taşımaktadır. Görüş ayrılıklarımız, dediğim gibi farklı kanaatlerimiz olabilir ancak bölgemizin kaderini bölge dışı aktörlere bırakmamalıyız. Bölgemizde kalıcı istikrarın, barışın, huzurun olması için de Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin taşıdığı önemi herkes bilmektedir. Bir kez daha söylüyorum, zor günlerinde biz İran'la birlikteydik, önümüzdeki günlerde de birlikte çalışmamız hem iki ülkenin hem de bölgenin yararına olacaktır."

İranlı ilim adamı Ayetullah Tabesi'ye vefatından dolayı Allah'tan rahmet dileyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, başta Ayetullah Hamaney olmak üzere tüm İran halkına taziyelerini iletti.