ANKARA (İHA) – Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bizim için sembolik anlamı büyük olan 2023’e sadece 9 yıl kaldı. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde her açıdan güçlü, lider, büyük ve yeni Türkiye’yi inşa edeceğiz” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Davutoğlu, mesajında, “Bugün, 77 milyon vatandaşımızla birlikte, Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 91. yıldönümünü kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. Biz, İstiklal Harbimizi zaferle neticelendirirken ve sonrasında yeni Cumhuriyetimizin temellerini atarken, bunu bir millet olarak, yani ortak duygu, hedef ve ideal etrafında kenetlenerek başardık. Bugün o kenetlenmeyi bir kere daha hatırlamak ve ülkemize bağlılığımızı en net haliyle ifade etmek için büyük bir fırsattır. Bu bayramda ortaya koyacağımız birlik ve beraberlik tablosu, aramıza nifak tohumları ekmeye çalışanlara verilecek en güzel cevap olacaktır.

İstiklal Harbi’nin bizzat Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından sevk ve idare edilmesi ile sonrasında Cumhuriyetin ilan edilmesi, ülkemizin kuruluş felsefesinde millet iradesinin temel teşkil ettiğinin en açık göstergesidir.

Yakın tarihimiz boyunca defalarca millet iradesinin gasp edilmeye çalışıldığını gördük, yaşadık. Özellikle milli iradeye yapılan darbeler yoluyla, ülke olarak yürüyüşümüz ciddi oranda sekteye uğradı. Türkiye’nin son 12 yılda yaşadığı tecrübe, millet iradesinin en net hissedildiği, milletin yönetimi vesayetçi yapılardan devralmış olması nedeniyle de büyük bir önem taşımaktadır.

En son Cumhurbaşkanlığı seçiminin doğrudan millet oyuyla yapılmış olması, olumlu gelişmeleri taçlandırmıştır. Bununla birlikte, demokrasi kültürümüzü güçlendirmek adına daha katedecek çok mesafemiz olduğunun farkındayız” dedi.

“Bütün eksiklerimize rağmen, bugün bölgesinde demokrasi kültürüyle, hukuk devleti kimliğiyle, gücüyle ve birikimiyle örnek bir ülke olduğumuz da bir gerçektir” diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Bölgemizde yaşanan kaos ortamı, Türkiye’de sahip olduğumuz devlet geleneğinin, demokrasi kültürünün ve güçlü toplumsal dokumuzun ne kadar önemli olduğunu hepimize bir kere daha göstermiştir. Millet olarak, bütün kazanımlarımızı sonuna kadar koruyacağız. Bulunduğumuz seviyeden bir adım dahi geri gitmeyeceğiz. Bölgesel barış ve adalet için bütün imkânlarımızı seferber edeceğimizden herkesin emin olmasını isteriz. Yeni Türkiye’nin inşa sürecinde hepimiz bütün gayretimizle adalet, barış ve hakkaniyet için çalışmaya devam edeceğiz. Bizim için sembolik anlamı büyük olan 2023’e sadece 9 yıl kaldı. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde her açıdan güçlü, lider, büyük ve yeni Türkiye’yi inşa edeceğiz. İşte bu inşa süreci, bir bakıma Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesini, yeniden ve eksiksiz olarak hâkim kılmakla mümkün olacaktır. Bunu başaracağız ve geleceğin öncü ülkeleri arasındaki yerimizi alacağız.

Bu düşüncelerle, Cumhuriyetimizin 91. kuruluş yıldönümünü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum. Bilvesile, Hakkari’de pusu kurarak askerlerimizi şehit eden alçakları şiddetle lanetliyorum.”