Beşiktaş’ta gerçekleştirilen 3’üncü Deprem Zirvesi’nde konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, “Ortaköy’de yapı sıkıntıları var” dedi.

Türkiye Deprem Vakfı ve Beşiktaş Belediyesi işbirliği ile düzenlenen 3’üncü Deprem Zirvesi Beşiktaş Fulya Sanat Merkezi’nde yapıldı. Olası bir deprem durumunda içinde bulunulan tehlikeye dikkat çekmek amacıyla “Kent ve Risk” temasıyla düzenlenen program, film gösterimi ile başladı.

“Her şey bir anda olur”, “Yaşamımız, Riske Atılmayacak Kadar Değerli” sloganıyla gerçekleşen zirveye Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Hasan Boduroğlu, farklı disiplinlerden akademisyenler, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, sektör temsilcileri katıldı.

“ORTAKÖY KÖTÜ YAPI STOĞU ÜZERİNDE”

Kendisinin de bir depremzede olduğunu belirten Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, yaptığı konuşmada 17 Ağustos 1999 depreminde yaşadıklarını anlattı. 6 bloklu bir sitede sadece iki bloğun ağır hasarla yıkıldığını belirten Hazinedar, binaların konumlandırılış biçiminin hasarla olan ilişkisini yaşadığı tecrübe ile farkına vardığını anlattı.

Ortaköy bölgesinde yapı sıkıntıları olduğuna dikkat çeken Başkan Murat Hazinedar, şunları söyledi: “Beşiktaş için esas itibarı ile üniversitelerin yaptığı çalışmalar, Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası’nın yaptığı çalışmalar doğrultusunda şunları söylemek mümkün. Beşiktaş’ı biz aşağı ve yukarı Beşiktaş olarak ikiye ayırıyoruz Aşağı Beşiktaş bölgesinde bulunan Ihlamur Dere boyu maalesef eski yapı stoğunun olduğu bir bölge ve burada fevkalade bir nüfus yaşıyor. Kötü yapı stoğunun olduğu bu bölgede gece yaşayan nüfus 200 bin ancak, Beşiktaş’ta her gün bulunan kişi sayısı 1 bucuk milyon civarında. Gündüz deprem olması durumunda Beşiktaş’ta olağanüstü bir durumun yaşanması söz konusu. Ortaköy’de yapı sıkıntıları var. Ortaköy dere boyunda, burada zemin kötü, tüm bilimsel çalışmalar zeminin kötü olduğunu bize gösteriyor.”

“TÜRKİYE’DE YAPI DENETİM BİÇİMİNİ İŞVEREN BELİRLİYOR”

Türkiye’de yapı denetim süreçlerinin sıkıntılı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Hazinedar, “Yapı denetimlerinde hukuki sorumluluk söz konusu olmuyor. Türkiye’de yapı denetim biçimini işveren belirliyor. Kaliteyi sağlıklı yapıyı gerçekleştirmek için işveren denetiminden çıkarılması lazım. Bütün siyasi duruşlarımızdan bağımsız bu sorunu çözmeliyiz” dedi.

Başkan Hazinedar, konuşmasının sonunda 40 bin deprem çantası hazırlatıp Beşiktaş’ta yaşayan vatandaşlara dağıtılacağını söyledi.

“BÜYÜK BİR TEHDİT ALTINDAYIZ”

Olası sonuçları bilimsel çalışmalarda tarif etmeye gerek olmadığını belirten Hazinedar, “Açıkça büyük bir tehdit altındayız. İş kazası avukatı olarak davalık olmadığım müteahhit yok. İş kazası yıllardır mücadele ettiğim bir konu” dedi.

Kendisinin de yapı denetimi ile mücadele ettiğine değinen Hazinedar Japonya’yı örnek vererek orada inşaat yapı süreçlerinin iyi denetlendiğine dikkat çekti.

Düzenlenen programa desteğinden dolayı Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Hasan Boduroğlu tarafından Murat Hazinedar’a plaket hediye edildi.