ANKARA (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, "Öyle bir had bildirildi ki Merve Kavakçı'nın şahsında bütün başörtülü kadınlara, ancak 16 sene 21 gün sonra, 23 Haziran 2015'te Meclis'te yemin ederek temsil etme vazifemizi yapmaya başlayabildik" dedi.

Kan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesindeki, hayatlarındaki en önemli kararların başörtüsü yasağıyla şekillendiğini belirtti.

Başörtüsü yasağı nedeniyle yurt dışına gitmek zorunda kaldığını, üniversite eğitimini de orada tamamladığını, Texas Üniversitesinden bilgisayar mühendisi olarak mezun olduğunu anlatan Kan, başörtüsü yasağının esnetildiği bir dönemde yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nde, doktora eğitimini ise burslu olarak Washington, DC'de Howard Üniversitesi'nde siyaset bilimi bölümünde yaptığını söyledi.

Ablası Merve Kavakçı'nın, 2 Mayıs 1999'da seçilmiş bir milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaşadıklarını "adı konmamış darbe" olarak nitelendiren Kavakçı, "Öyle bir had bildirildi ki Merve Kavakçı'nın şahsında bütün başörtülü kadınlara ancak 16 sene 21 gün sonra, 23 Haziran 2015'te Meclis'te yemin ederek temsil etme vazifemizi yapmaya başlayabildik" dedi.

Türkiye'de seçme seçilme hakkının kadına çok erken verildiğinin bir övgü kaynağı olduğunu hatırlatan Kan, "Türkiye'de ayrım yapmadan bütün kadınlara seçilme ve hizmet etme hakkı 7 Haziran 2015'te daha yeni verilmiştir. Bu da inanan insan için aslında bir şereftir. İnanan, musibet tosladı mı sabreder kazanır, güzellik geldi mi hamd eder kazanır. Bu gerçekten çok beklenmiş ve çok sabredilmiş bir şeydir" diye konuştu.

"Başörtüsüyle alakalı ilk hatıram annemin mesleğe veda etmesiydi"

28 Şubat sürecinden önce de başörtüsü nedeniyle ailece sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Kan, "Başörtüsü mevzusuyla alakalı ilk hatıralarımdan biri annemin mesleğine veda etmesiydi" dedi.

Kan, 1980 darbesi sonrası Alman dili ve edebiyatı öğretim üyesi olan annesinin, başını açmadığı için istifa ettiğini, İslami İlimler Fakültesinde dekan olan babasının ise kız öğrencilere başlarını açtırmadığı için emekliye ayrıldığını anlattı.

Çocuk olarak kendisini en çok bu hadisenin etkilediğini belirten Kan, "Üniversitede öğrencilerle bir şeyler paylaşmanın tadını aldıktan sonra annemi düşünüyorum. 20 senelik tecrübesi varmış, ne büyük bir zulüm. Onu başka alanlara hapsetti başörtüsü yasağı" diye konuştu.

"Ablamın zaman zaman koruması zaman zaman danışmanıydım"

Ravza Kavakçı Kan, ablası Merve Kavakçı ile ilişkisini şöyle anlattı:

"Ben hem Fazilet Partisinde çalışıyordum hem de dava arkadaşı olduğum için ablamın zaman zaman koruması, sekreteri, asistanı, danışmanı, kardeşi olarak yanındaydım. İnsan ailesinden birisinin bu yaşadıklarına çok çok üzülüyor. Kuzenlerim, akrabalarım o dönem iş bulamadı. Bankalar bakıyordu 'Siz Merve Kavakçı'nın akrabasıymışsınız' diyordu. Biz toplumda hakaret işitiyorduk ama aynı zamanda çok büyük muhabbet ve hak etmediğim bir sevgiyle de karşılaşıyordum. 16 sene geçmiş üzerinden buna rağmen insanlar travmayı atlatamamış. Bana gelip koca bir delikanlı dedi ki: 'Ben lisedeydim, bağırarak ağladım'. Bir erkeğin söyleyeceği bir şey değil."

Şahsi olarak yaşadığı en zor anlardan birinin Meclis'teki yemin anı olduğunu ifade eden Kan, "Çok karmaşık duygular yaşadım, içimde hem bir mutluluk hem bir içime sığdıramadığım heyecan, hem bir öfke, hem üzüntü, hem kırgınlık" ifadelerini kullandı.