İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sokakta yaşamını sürdüren kimsesizleri, soğuk havanın getirdiği olumsuz ve kötü şartlarından etkilenmemeleri için Zeytinburnu Spor Kompleksinde ağırlıyor.

Komplekse getirilen evsiz vatandaşların, sağlık kontrolleri, kişisel bakımları yapılıyor, giyim ihtiyaçları karşılanıyor. Ayrıca üç öğün de sıcak yemek sunuluyor.

Şu anda 12'si kadın 310 misafirin kaldığı tesislerde 10 Aralık'tan bu yana toplam bin 50 kişiye hizmet verildi. Misafirler, kış geçene kadar tesislerde kalmaya devam edecek. 

Sosyolog ve psikologlar eşliğinde misafirlerle görüşmeler yapılırken,  60 yaşından büyük olanlar Darülaceze'ye yerleştiriliyor. Ayrıca durumu uygun olan kadın misafirlerin de kadın sığınma merkezlerinden faydalanması sağlanıyor. 

Tesiste kalan misafirlerden Muzaffer Bulut Arıkan, iki yıldır kışı belediyenin misafirhanelerinde geçirdiğini belirterek, "İşim yok, ailemin yanında kalıp onlara yük olmak istemiyorum. Yazları masör olarak çalışıyorum ancak aldığım para ile ev tutup hayatımı idame ettiremiyorum. Kendime bir hayat kurana kadar burada kalacağım. Burada yemek kıyafet veriyorlar. Her türlü bakımımız yapılıyor" dedi.

Zeynel Kabadayı ise iki gündür misafirhanede kaldığını ifade ederek, şöyle konuştu: 

"İstanbul'a Edirne'den iş bulmak için geldim ama bir türlü bulamadım. Eşimden de ayrıldım. Geri dönecek bir evim de yok. Burada bize çok iyi bakıyorlar. Giyiminden yiyeceğine kadar her şeyi veriyorlar. Sabahları erkenden çıkıp iş arıyorum, akşam tekrar geliyorum. Yaşım çok ilerlediği için iş de bulamıyorum. Belediyemizden Allah razı olsun." 

Osman Fatih Güneşli ise iki aydır misafirhanede kaldığını dile getirerek, "Eskiden dağcıydım. Şimdi yapacak bir işim yok o yüzden burada kalıyorum. Burada yemeğimiz yatağımız var. Sağlık kontrolümüz yapılıyor. Kışı burada geçirmeyi düşünüyorum. Kalacak bir yerim yok, kardeşlerimin yanındaydım ama artık onlarla da kalamıyorum. Kar da bastırdı bu havalarda dışarıda kalmak çok zor" diye konuştu. 

Cengiz Agit Altaş da misafirhaneye 12 Aralık'ta geldiğini belirterek, "Aydın Söke'den İstanbul'a geldim. 18 yaşında motosiklet kazası geçirdim. Beyin damarları üst üste binip zedelenince vücudumu kontrol edemez oldum. Tekrar sağlığıma kavuşmak için ameliyat olmam gerekiyor. Trafik kazasından sonra annemi ve babamı da kaybettim. Bir hayırsever vatandaşın benim elimden tutup ameliyat olmama yardımcı olmasını  istiyorum" şeklinde konuştu. 

Vatandaşların, 153 Beyaz Masa ve 444 2 566 AKOM' a ulaşarak başvuru yapabileceği ya da sokakta yaşamak zorunda kalan evsizlerle ilgili ihbarda bulunabileceği bildirildi.Semra