Elazığ Belediyesi’nin, çöpten elektrik üretmek için yaptığı ihalenin ardından depolama tesislerinde çalışmalar başladı. Belediyenin bütçesinden bir kuruş çıkmadan çöpten enerji üretiminin başlayacağını belirten Başkan Yanılmaz, enerjinin yüzde 35’inin belediyeye kalacağını söyledi.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Çöteli bölgesindeki çöp depolama merkezinde yapımı için start verilen çöpten enerji üretim çalışmalarını inceledi. Çöteli çöp depolama sahasında daha önce vahşi depolama sistemi olduğunu ifade eden Başkan Yanılmaz, "Buradan çevreye çöp dağılıyordu. Öncelikle bu çöp alanının rehabilitasyonunu yaptık. Çöplerin komşu köyleri rahatsız etmesini engelledik. Şimdi de bu çöplerden enerji elde etmenin çalışmasını yapıyoruz" dedi.

ENERJİ ÜRETİMİ MART AYINDA

Enerji elde etme ile ilgili ihaleyi yaptıklarını dile getiren Başkan Yanılmaz, "Firma çalışmalarına başladı. 2015 yılının Mart ayı içerisinde burada çöplerden enerji elde edilecek. Bu ihalenin bizim açımızdan önemi şudur, biz bu sistemin kurulmasına hiçbir bedel ödemeyeceğiz. Ancak enerji elde edilmeye başladıktan sonra da elde edilen enerjinin yüzde 35’i belediyemize kalmış olacak. Buda Türkiye’deki çöplerden enerji elde eden firmalar içerisinde en yüksek oranın verildiği yer Elazığ’dır. Bu rakam, bir rekordur. Bu sayede çöp alanımız düzgün bir yer haline gelecek, hem çöpten enerji elde etmiş olacağız, hem de gelir elde edeceğiz" şeklinde konuştu.

BELEDİYE ELEKTRİĞE DAHA AZ ÜCRET ÖDEMİŞ OLACAK

Çöpten üretilen elektrik enerjisinin TEDAŞ’ın elektrik üretim hatlarına verileceğinin de altını çizen Başkan Yanılmaz, "Bizim yıllık olarak kullandığımız bir elektrik miktarı var, yüzde 35’i ne kadarına denk geliyorsa o kullandığımız elektrik miktarından onu düşeceğiz. Bu sayede belediyede daha az elektrik ücreti ödemiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Başkan Yanılmaz, bölgede yaptığı incelemelerin ardından, çalışmayı yapan firma görevlilerinden bilgi aldı. İş makinelerinin aralıksız çalıştığı bölgede, elektrik üretiminin 5 ay sonra başlaması bekleniyor.