MANİSA (AA) - Soma'daki maden faciasıyla ilgili davaya, faciada hayatını kaybedenlerin ölü muayene ve otopsi tutanaklarının okunmasıyla devam edildi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 39'uncu oturumunda, önceki duruşmada başlanan tutanakların okunması işlemi sürdürüldü.

Oturum başında söz isteyen duruşma salonundaki madenci yakınlarından Elmas Kaya, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın talebini kabul etmesi üzerine kürsüye çıktı.

Kaya, 2008 yılında, facianın yaşandığı madenin yakınında arazi aldıklarını belirterek, "Aldığımız yerin kenarına madenden çıkan külleri dökmüşler. Sigara dumanı gibi zayıf bir duman tütüyordu. Yaz, kış, hiç geçmedi o duman. Bir keresinde uzun bir çubukla biraz içine bakayım dedim, altından öyle bir şey fırladı ki.... 10 metre. Tazyikli su gibi. Hiçbir şeye benzemeyen bir koku. Zeytin ağaçları tutuştu, itfaiye gelip söndürdü. Ben bayılmışım. Ben anladım ki ben bayıldıysam bizim çocuklarımızın ölmemesinin imkanı yok" diye konuştu.

Olayla ilgili sorumluluğu olanların ders almasını istediğini kaydeden Kaya, "Bunları elime verseniz acıma rağmen öldüremem. Bize bu zararı verenleri en tepeye şikayet ediyorum. Dünyanın gazabı üzerlerine olsun" ifadelerini kullandı.

Kaya'nın konuşmasının ardından ölü muayene ve otopsi tutanaklarının okunmasına devam edildi.

Tutanakların, ölen işçilerin isimleri söylenmeden, sıra numarasıyla okunmasına tepki gösteren bazı aileler, merhum işçilerin isimlerinin okunmasını istedi. Faciada oğulları Sami ve İlkay'ı kaybeden Senem Yıldırım, "Benim oğlum şehit oldu, nasıl adına '141' dersiniz?" diye tepki gösterdi.

Fenalaşan Yıldırım, salondan çıkarıldı.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Muhabir: Halil Şahin