Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Benin Cumhuriyeti Tarım Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanlığı’na pamuk üretiminde kullanılmak üzere, ekipman desteğinde bulunuldu.

Benin Cumhurbaşkanı Boni Yayi’nin 2012 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile resmi görüşmesini müteakip, Benin’in en temel sanayi ürünü olan pamuğun kalite ve rekoltesinin artırılmasına yönelik çalışmaları desteklemek amacıyla, TİKA Tarım uzmanı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanlarından oluşan heyet tarafından ön inceleme yapılmış ve Benin pamuk yetiştiriciliğini geliştirme projesi başlatılmıştı.

Benin’de 2012-2013 pamuk üretim sezonunda yaklaşık 300.000 hektar alanda 250.000 ton pamuk hasadı yapılmış, 2013-2014 pamuk üretim sezonunda ise yaklaşık 450.000 hektar alanda pamuk ekimi gerçekleştirildi. Ayrıca ülkede yer alan Bohicon ve ParakouPamuk Araştırma Enstitülerinin teknolojik seviyelerinin pamuk üretimi ve araştırmalarını gerçekleştirmek için gerekli tarım alet ve makinaları parklarının ve laboratuvarlarının son derece yetersiz, mevcutların ise çok eski teknoloji ye sahip oldukları için kullanılamaz durumda oldukları tespit edilmişti.

TİKA ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü İstasyonu işbirliğiyle yürütülen Benin pamuk yetiştiriciliğini geliştirme projesiBenin Cumhurbaşkanı Dr. Thomas BoniYayi tarafından bizzat takip edilerek destekleniyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan seyahat çerçevesinde Benin Büyükelçisi Turgut Rauf Kural ve TİKA uzmanlarından oluşan heyeti makamına kabul etti.Görüşmede Benin Cumhurbaşkanı Dr. Thomas BoniYayi, TİKA’nın yapmış olduğu ekipman desteğinden duyulan memnuniyeti dile getirerek iki ülke arasında söz konusu işbirliklerinin devam etmesi temennisinde bulundu.

Bu proje kapsamında, TİKA tarafından bazı eksikliklerin giderilmesi yönünde Benin Tarım Bakanlığı’nın talepleri doğrultusunda 4 adet mibzer ve 15 adet motorsikletin temin edilerek, pamuk zararlılarına yönelik tedavi yöntemlerinde ve arazilere ulaşım konularında başarılı olacakları öngörülmüştü.

Bu kapsamda, 4 adet mibzer ve 15 adet motorsiklet TİKA tarafından mahallinden temin edilerek Benin Cumhuriyeti Tarım Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanlığı yetkililerine düzenlenen törenle teslim edildi. Törene Benin Büyükelçisi Turgut Rauf Kural, TİKA uzmanları veBenin Cumhuriyeti Tarım Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanlığı üst düzey yetkilileri katıldı.Bakanlık yetkilileri, Benin’de Pamuk Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında destek veren uzmanlara ve malzeme desteği sağlayan TİKA’ya desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundular.