ESKİŞEHİR (AA) - ERGÜN HAKTANIYAN - Eskişehir'in Mihalgazi ilçesindeki kadınlar, Osmanlı döneminden beri, her cuma bir araya gelerek Kur'an-ı Kerim okuyor.

Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların her cuma Kur'an-ı Kerim okuma geleneğinin ilçede Osmanlı döneminden bu yana yapıldığını devam ettiğini söyledi.

Bu geleneğin büyüklerinden kendilerine miras kaldığını vurgulayan Akgün, "İlçede yaklaşık 5 asırdır süre gelen geleneğimiz, ilçe halkı tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. İlçede her cuma günü, namaz vaktinden önce genciyle yaşlısıyla belirlenen mekanlarda toplanarak Kur'an-ı Kerim okunuyor" dedi.

Akgün, ilçede bu geleneğin hiç aksatılmadan bugünlere kadar geldiğini dile getirerek, "Mihalgazi'de cuma günleri erkekler camiye, kadınlar ise okuma evlerine giderler. Bu gelenek, ninelerimizden annelerimize, annelerimizden ise bize aktarıldı. Bu geleneğimizi gelecek nesillere aktaracağız" diye konuştu.

-"Sınava gireceklere, yeni evlenenlere dua"

Okuma programlarına katılan 78 yaşındaki Fatma Civir ise 7 yaşından beri Kur'an-ı Kerim okuduğunu anlatarak şöyle devam etti:

"İlçede isteyen bütün kadınlar, okuma etkinliğine katılıyor. Her cuma günü toplanıyoruz ve uzun süredir okuyoruz. İlçemizde Kur'an-ı Kerim okuyan çok kişi var. Bunun yanında mevlidi şerif ve 40 Yasin okuruz, ölenlerimize bağışlarız. Sınava gireceklere, yeni evlenenlere Kur'an-ı Kerim okuruz. Küçüklere okumasını söylüyoruz. Biz ölürsek gelenek onlara kalacak."

Ayşe Doğan (71) da her hafta okuma programına katıldığını ve bu etkinliklerin çevreleri tarafından olumlu karşılandığını aktardı.

Torunlarına Kur'an-ı Kerim okumayı öğretmeye çalıştığını dile getiren Doğan, "Bizi kurtaracak olan okumaktır. Torunlarım üniversiteye gidiyor. Geldikleri zaman 'Babaannem bize dua okusun' derler, ben de onlara okurum" dedi.