ANKARA (AA) - Beypazarı Orman İşletme Müdürlüğü, ormanlara musallat olan çam kese böceğiyle mücadelesini sürdürüyor.

Beypazarı Orman İşletme Müdürü Adem Parlak, ilkbaharın yaklaşmasıyla havaların ısınmaya başladığı bugünlerde, “ormanların dumansız yangını olarak tabir edilen çam kese böceğiyle mücadelenin biyolojik ve mekanik olarak sürdürdüğünü bildirdi.

Ormanların dumansız yangını olarak da tabir edilen ve ağaçların çapı ve boy gelişimini engelleyen çam kese böceğinin aniden gelişmeyip zamanla ortaya çıktığı için kamuoyunca yeterince bilinmediğini kaydeden Parlak, şöyle devam etti:

"Ormanlara yangından daha fazla zarar vermektedir. Böcekle mücadele emek, azim isteyip, doğanın dengesini bozmadan yapılması gerekmektedir. Beypazarı ormanlarında nispeten küçük bir alanda zuhur eden çam kese böceğiyle burada 15 yıldır süren mücadelede böcek populasyonunu minimuma düşürmüş ve böceği ormanlara zarar veremez hale getirdik. Burada çalışmalar tamamen biyolojik ve mekanik olarak sürdürülüyor. Çevreye zararlı olacağından kimyasal hiçbir ilaç kullanmadık."

Böceklerle nasıl mücadele edildiğini de anlatan Parlak, "İlk olarak böcekler ilaçlanıyor. Ardından daldaki ve ağaçların tepelerinden böcek yuvaları kesilerek adacıklarda toplanıyor. Burada toplanan böcekler, bunların yırtıcıları tarafından imha ediliyor ve adacıktan dışarı çıkamıyorlar” ifadelerini kullandı.