KONYA (AA) - Beyşehir Gölü'nde bulunan Hacıakif Adası'ndaki Adaini Mağarası'nın incelenip araştırılarak, turizme uygun hale getirilmesi talep ediliyor. 

Beyşehir Gölü'ndeki adalarla ilgili araştırmalar yapan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Muşmal, AA muhabirine, Hacıakif'in 2 bin 650 hektarlık alanıyla gölün ikinci büyük adası olduğunu söyledi.

Adada Roma-Doğu Roma imparatorlukları dönemine ait önemli kalıntılar bulunduğunu ifade eden Muşmal, adanın "Bademlik" denilen bölgesinde ise eski yapı döküntüleri ile üzerinde Yunanca ve Latince kitabe bulunan taş parçaları yer aldığını belirtti.

Adanın bu tarihi özelliği nedeniyle 1. derecede sit alanı ilan edildiğini ancak definecilerin de ilgisini çektiğini dile getiren Muşmal, şunları kaydetti:

"Bu nedenle günümüze kadar yazılı taşların bir kısmı kırılmış, parçalanmış ve mağara dahil olmak üzere pek çok yerde define aranmıştır. Ada uzun yıllar boyunca tarım, otlatma ve orman alanı olarak kullanılırken, otların çeşit ve bolluğu nedeniyle çevre köylülerce adaya sal ve kayıklarla hayvan çıkarılmış. Ancak Hacıakif Adası ile Orta Ada, Aygır, İğdeli ve Mındıras adaları sit alanı ilan edildiğinden 1999'dan beri bu adalarda küçükbaş hayvancılık yasaklanmıştır."

Sarkıt ve dikitleriyle görenleri kendine hayran bırakan Adaini Mağarası'na yat ve teknelerle turistik geziler düzenlendiğini bildiren Muşmal, "Mağara henüz turizme açılmadığından ve ışıklandırılmadığından ulaşımı oldukça zor olup, araziyi bilmeyen ziyaretçiler açısından tehlike oluşturabilmektedir. Mağaraya düzenlenen yat turları oldukça sınırlı" dedi.

Muşmal, "Mağarada, eski dönemlere ait resim ve çizimler olabileceğini düşünüyoruz. Ancak ışıklandırma olmadığı için bunlar tespit edilemiyor. Gizemini koruyan ve keşfedilmeyi bekleyen mağaranın, incelenip araştırılarak turizme açılmasının Beyşehir ve Konya bölgesine çok büyük kazanımlar sağlayacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.