KONYA (AA) - Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, "Nasıl ki gazetelerimize belli standartlara göre destekler veriliyor ve denetleniyorsa, radyo, televizyon ile internet sahasının da benzer destek sürecine dahil olmasını istiyoruz" dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gazetecilik mesleğinde yerellik ve küresellik kavramlarının iç içe yaşandığı bir ortamda bulunulduğunu söyledi.

Bir taraftan gazete, radyo ve televizyon, diğer yandan da internet siteleriyle aslında yerelde üretilen içeriğin tüm dünyada tüketilmesine tanık olunduğunu belirten Arslan, Basın İlan Kurumunun yazılı basın için bir kaynak ürettiğini dile getirdi. Arslan, şöyle devam etti:

"Resmi ilan ve reklamlar mevzuata uygun olarak dağıtılıyor ama öbür taraftan şu anda kanunu henüz çıkmamış, hızla büyüyen ve etkisi artan bir internet sahası var. Diğer yandan da radyo ve televizyonlar var. Burada bütüncül yaklaşımdan yanayız. Nasıl ki gazetelerimize belli standartlara göre destekler veriliyor ve denetleniyorsa, radyo, televizyon ile internet sahasının da benzer destek sürecine dahil olmasını istiyoruz. Önümüzdeki süreçte buna dönük adımlar atmaya çalışacağız. Öte yandan doğrudan destek anlamına gelebilecek resmi ilanlar yoluyla teşviklerin yanı sıra Hazine ile Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) teşvikleriyle kalkınma ajansı desteklerinin yine medya sahasına verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.  Radyo, televizyon, gazete ve internet siteleri için altyapı, eğitim ve donanımlarını sağlayabilecek, konfeksiyon değil terzi desteklerinin olması gerektiğini düşünüyoruz."

Gazetelerde yayımlanan resmi ilanlar bakımından geçen yılın oldukça sıkıntılı geçtiğini savunan Arslan, büyükşehir bürokratlarının daha çok il merkezlerine dönük bir yaklaşım içinde bulunduğunu öne sürdü.

İlanların azaldığı ifade eden Arslan, "İlanların birleştirilmesi, azalmasının sebeplerinden biri. İlanlar birleştirildiği zaman 10 ilan olacağı yerde bir ilana düşüyor, o da rekabeti azaltıyor. Bunun yanında davet usulüyle alım yapılması ve acil alım kapsamına sokulması nedeniyle de 2014'te resmi ilanlar azaldı" diye konuştu.

Arslan, "Basın besleme olsun, kaynaklar sürekli kamudan gelsin, o da böylelikle hayatını sürdürsün" anlayışında olmadıklarına dikkati çekerek, ekonomik özgürlüğünü sağlamadan basın hürriyetine ulaşmanın mümkün hale gelmeyeceğini sözlerine ekledi.