EDİRNE (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, talep olması durumunda enerji kimlik belgesi verecek kuruluşlara ilişkin yönetmeliğin yeniden düzenlenebileceğini söyledi.

Merdin, bir restoranda düzenlenen bölgesel sektör temsilcileri değerlendirme toplantısında, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Binalara, enerji kimlik belgesinin Enerji Verimlilik Danışmanlığ​ı (EVD) firmaları tarafından verilmesine ilişkin mevzuatın değişip değişmeyeceğine ilişkin soru üzerine Merdin, şu anki mevzuatta böyle bir düzenleme bulunduğunu belirtti.

Yoğun talep halinde yönetmelikte değişiklik yapılabileceğini ifade eden Merdin, "Şu an da mevcut binalara sadece Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilen EVD firmaları enerji kimlik belgesi düzenleyebilmekte. Yoğun bir talep gelirse mevzuatta düzenlemeyi yaparız" diye konuştu. 

Merdin, ısı yalıtımına ilişkin de bilgi verdi. Isı yalıtım uygulamalarının yanı sıra, yereldeki yapılaşmanın birinci muhatabının da yerel idareler olduğunu dile getiren Merdin, şöyle konuştu:

"Belediyeler bölgelerindeki yapı ve yapılaşmadan birinci derecede sorumludur. Kaçak yapılaşmadan da sorumludur, enerji verimliliği ve ısı yalıtım uygulamalarından da. Tadilat ruhsatı alınarak yapılması gereken, tadilat ruhsatlarıdır. Ruhsatlı tadilatlardır. Şimdi eğer bir bölgede tadilat ruhsatı almaksızın bir iskele kurularak ısı yalıtım uygulaması yapılıyorsa, yerel iradenin bu konuya derhal müdahil olması gerekir."

Merdin, yalıtım uygulamalarının desteklenmesi konusunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında Başbakanlık nezdinde bir çalışma yürütüldüğünü ve kısa zamanda yasalaşacağını belirterek, "Yasalaştığı zaman mevcut binaların enerjide verimli hale getirilebilmesi için bir destek mekanizması öngörülmekte" diye konuştu.