KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü ile Kırşehir Konaklı Tasavvuf ve Kültür Derneği işbirliğinde "Bir Medeniyet Hareketi Olarak Ahilik" konferansı verildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonundaki konferansa konuşmacı olarak katılan Ahilik Kültürünü Araştırma Ve Uygulama Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, Ahiliğin Arapça bir kelime olduğunu ve "kardeşim" manasına geldiğini belirterek, Türkçe Divan-ı Lügatit Türk’te ise "cömert, yiğitlik" olarak geçtiğini belirtti.

Ahiliğin 12 ve 13'üncü yüzyıllarda Anadolu’da siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel, dini, askeri alana etki etmiş muhteşem bir sistem olduğunu vurgulayan Ceylan, sadece bir esnaf teşkilatı olmadığını, bir memleket hareketi, bir devlet felsefesi, bir hayat felsefesi, dünyevi ve uhrevi bir sistemi içerdiğini dile getirdi.

Ertuğrul Gazi'nin 1230'lu yıllarda Kırşehir’e gelerek Ahilik teşkilatının önde gelenlerinden olan Şeyh Edebali ile tanıştığını anlatan Ceylan, burada cihan devletinin temellerini attıklarını kaydetti.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Şaban Güneş, konferansın ardından Kazım Ceylan’a plaket takdim etti.