KONYA (AA) - METİN BOLAT - Konya'da küçük bir iş yerinde 25 yıldır bisiklet tamirciliği yapan ve "bisikletçi anne" olarak tanınan 50 yaşındaki Hatice Aydınlı, zorlu yaşam mücadelesine rağmen azmiyle çevresinde örnek olarak gösteriliyor. Aydınlı, parası olmayan çoğunluğu Suriyeli çocuklardan "yeter ki yüzleri gülsün" diye ücret bile almıyor.

Aydınlı, Suriyeliler'in yoğun olarak yaşadığı Sahibiata Mahallesi'nde küçük bir bisikletçi dükkanında hayat mücadelesi veriyor.

Bisiklet tekerlerinden adeta "siyaha bürünmüş" elleriyle var gücüyle çalışan Hatice Aydınlı'nın yanına tamir için çocuklardan biri geliyor, diğeri gidiyor. Aydınlı, yarım Türkçeleriyle "Bisikletçi anne paramız yok" diyen Suriyeli çocukların hiçbirisini geri çevirmiyor.

Hatice Aydınlı'nın 50 yıllık yaşam öyküsü de acı, gözyaşı ve dram dolu.

Yüklendiği acıları kocaman yüreğine sığdırmayı başarmış. Çevresine hala güleryüzle bakması, bunun en büyük kanıtı. İstanbul'da yaşarken evi yanınca Konya'ya göç eden Aydınlı, eşi çalışamayınca bisiklet tamirciliği yapmak üzere kolları sıvamış. Hayatı hep yoklukla geçen, sosyal güvencesi olmayan Hatice Aydınlı, küçük bir dükkanın kazancıyla 5 kızını da büyütmüş.

Kimseye muhtaç olmamak için çalışan Aydınlı, "Yeter ki çocukların yüzü gülsün" diye parası olmayanları geri çevirmiyor. Gösterdiği sevgi ve ilgi sayesinde herkesin "bisikletçi annesi" olan Hatice Aydınlı, yaşam mücadelesi ile çevresinde örnek olarak gösteriliyor.

Aydınlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla verdiği resepsiyona da katılmanın mutluluğunu yaşıyor.

- Maddi imkansızlıklar peşini hiç bırakmamış

Yaşadıklarını AA muhabiriyle paylaşan Hatice Aydınlı, eşi çalışamadığı için bisiklet tamirciliği yapmaya karar verdiğinde, "Kadın tamirden ne anlar. İki günde vazgeçersin. Kadın dediğin evinde oturur" gibi olumsuz cümleler duyduğunu söyledi.

Çocuklarını büyütmek, evinin geçimini sağlamak için söylenenleri dikkate almadığını aktaran Aydınlı, hor gözle baksalar da yapmaya mecbur kaldığı mesleğini yıllardır severek sürdürdüğünü kaydetti.

- "Ekmek alamadığım günler olurdu"

Bir zamanlar bisiklet tamirciliği yaptığı için yadırgandığını, şimdi ise azmiyle herkese örnek gösterildiğini belirten Hatice Aydınlı, "Çocuklarımı çok zor şartlarda, maddi imkansızlıklarla büyüttüm. Ekmek alamadığım günler olurdu. Herkes gibi çocuklarıma oyuncak alamazdım. Sağlık güvencem yoktu, şimdi yeşil kartım var. Param olmadığı için sigortamı yatıramıyorum. Evimi zor geçindiriyorum. Bayan için zor oluyor ama başka gelirim yok, çalışmaya mecburum. Şükür kimseye muhtaç değilim. Bazen parası olmayan çocuklar geliyor, ücret almıyorum. Milyarları verseler çocukların mutluluğuna değişmem. Suriyeli çocuklar zaten çocukluklarını yaşayamamışlar. Onlara yardım ettiğimde 'Allah razı olsun' deyip, sevinerek gidiyorlar. Bazen de 'yaşlısın, çalışma' diyorlar" dedi.

Mahalle sakinleri ise Aydınlı'nın yıllarca fedakarca çalışarak ailesine baktığını, çalışkanlığı ve azmini taktir ettiklerini dile getirdi.