BİŞKEK (AA) - Temeli 3 yıl önce atılan ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yaptırılan "Bişkek Camisi"nin Orta Asya'nın en büyük camisi olacağı bildirildi. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Bişkek Din Hizmetleri Müşaviri Orhan Genç, yaptığı açıklamada, Kırgızistan'ın bağımsızlığını elde etmesinden sonra Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının bu ülkede bir çok hizmetlerde bulunduğunu anımsattı.

Diyanet İşleri Başkanlığının Kırgızistan'a din görevlileri göndererek de katkı sağladığını ifade eden Genç, "Kırgızistan'da birkaç yerde irili ufaklı cami yaptırıldı. Şu anda Kırgızistan'a Orta Asya'nın en büyük camisini inşa ediyoruz. Temeli 2012 yılında atılan Bişkek Camisi, Osmanlı mimarisinde olacak ve bittiğinde Orta Asya'nın en güzel ve en büyük camisi olacak" dedi.

Caminin "kaba inşaatı"nın tamamlandığını bildiren Genç, şu bilgileri verdi:

"Camimizin ince işçiliği kaldı. Bazı malzemelerden bulabildiklerimizi Kırgızistan'dan temin ediyoruz, bulamadıklarımızı Türkiye'den getirmek zorunda kalıyoruz. Kurşunu dahi tırlarla Türkiye'den getiriyoruz. Bunun için yapım süreci biraz zaman alıyor. Niyetimiz camimizi 2017 yılının en geç Kurban Bayramında bitirmek. İnşallah bitirdikten sonra burası Kırgızistan ve Bişkek için çok önemli bir yer olacak. Turistler açısından ilk ziyaret edilen yer olacak. Bu cami, Türk halkının Kırgız halkına bir hediyesidir. Tamamen Türk halkının katkılarıyla yapılan bir cami olacak. Türkiye ile Kırgızistan arasında var olan iyi ilişkilerin bu camiden sonra daha da iyi olacağı kanaatindeyim."

Genç, yaklaşık 35 dönüm arazi üzerine kurulan cami ve külliyesinin 4 bölümden oluşacağını, külliye içinde caminin yanı sıra din hizmetleri müşavirliği, müftülük ve abdesthanenin de yer alacağını anlattı.

Yaklaşık 7 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip caminin 10 bin 500 kişilik kapasitesi bulunduğunu aktaran Genç, kapalı alanda ve bahçede aynı anda 20 bin kişinin namaz kılabileceğini kaydetti.

Yozgatlı mermer ustası Halit Savcı da inşatta çalışanların büyük bölümünü Türk işçilerin oluşturduğunu ve böyle bir mekanda görev yapmaktan gurur duyduğunu söyledi.