ANKARA (AA) - BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Türkiye’nin Suriye konusunda yaptığı yardımların tüm dünya tarafından takdir edildiğini vurguladı. 

 AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, O'Brien, Dünya İnsani Zirvesi ve AFAD ile BM OCHA arasında yürütülen İşbirliği Eylem Planı'nı görüşmek üzere AFAD Başkanı Fuat Oktay'ı ziyaret etti. Ziyarette O'Brien'a, Dünya İnsani Zirve Sekretaryası Başkanı Jemillah Mahmood ve OCHA temsilcilerinden oluşan heyet eşlik etti. 

Oktay, ziyarette yaptığı konuşmada, zirvede insani yardımlarla ilgili tüm ülkelere net mesajlar verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Oktay, AFAD’ın asıl sorumluluğunun afet risk azaltma ve acil durumlar olmasına rağmen Suriye’de patlak veren krizin ilk günlerinden itibaren insani krizi hafifletmeye çalıştıklarını ifade etti.

Yardımları yaparken sürdürülebilirlik ve devamlılığı sağlamak amacıyla AFAD'ın sistem geliştirmeye odaklandığına dikkati çeken Oktay, karşılıklı çalışmaya dayalı, krizden etkilenen insanların ihtiyaçlarına cevap veren, seçme özgürlüğü tanıyan, şeffaf ve hesap verebilir bir sistemin tüm insanlığa ışık tutacağını kaydetti.

O'Brien da Dünya İnsani Zirvesi’nin hükümetler arası bir niteliği bulunduğunu ifade ederek, zirvede, devlet ve hükümet başkanları ile BM'ye üye ülkelerin üzerine düşen sorumlulukların hatırlatılacağını belirtti.

Zirve ile dünyadaki insani eylemlerin ne olduğunun net olarak ortaya konacağını aktaran O'Brien, "Türkiye’nin Suriye konusunda yaptığı yardımlar tüm dünya tarafından takdir ediliyor" ifadelerine yer verdi.