KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, son yıllarda dünya genelinde böbrek kanserinde artış olduğunu bildirdi.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, Amerika Üroloji Derneği'nin yayın organı ve üroloji alanında dünyanın en saygın dergilerinden The Journal of Urology'de yayımlanan makaleye göre, böbrek kanseri vakalarında yüzde 17 artış görüldüğünü ifade etti.

Böbrek kanserinin genellikle 50-70 yaşlarında ortaya çıktığını anlatan Demirtaş, hastalığa erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha fazla rastlandığını vurguladı.

Demirtaş, hastalığın nedeninin henüz tam olarak bilinmediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Böbrek kanseri gelişmesi açısından bazı risk faktörleri belirlenmiştir. Bu risk faktörlerine sahip olan herkes böbrek kanserine yakalanmayacağı gibi her böbrek kanserli hastada da bu faktörler bulunmayabilir. Bu risk faktörleri sigara, aile öyküsü, diyet, yüksek tansiyon, şişmanlık, radyasyon, diyaliz, genetiktir. Böbrek kanseri başlangıç aşamasında çok belirgin bir yakınmaya sebep olmayabilir. Erken tanı konulduğunda tedavi hem daha kolay olmakta hem de kanserden tamamen kurtulma olasılığı artmaktadır. Ancak tümör büyüdükçe ve yayıldıkça tedavi olasılıkları azalmaktadır. Erken tanı için rutin kontroller aksatılmamalıdır. Böbrek kanserinde risk faktörü taşıyan hastaların rutin sağlık kontrollerine dikkat etmeleri ve sigaradan uzak durmaları gerekir."

 Böbrek kanseri tanısında en kolay, ucuz ve hastaya zararı olmayan ultrasonografi yönteminin kullanıldığını belirten Demirtaş, bu tetkiklerde elde edilen görüntülerde böbrek tümörü gösterilmiş ise ya da şüphesi varsa bilgisayarlı tomografi incelemesi yapılması gerektiğini bildirdi.

- Böbrek kanserinin belirtileri

Böbrek kanserinin belirtileriyle ilgili bilgi veren Demirtaş, şöyle devam etti:  

"Örneğin idrardan kan gelmesi. Zaman zaman çıplak gözle görülebilir, bazen kaybolabilir. Bazı durumlarda ise sadece idrar analizlerinde çıkabilir. Böbrek bölgesinde kitle, ağrı, iştahsızlık, genel hastalık hali, kilo kaybı, tekrarlayıcı yüksek ateş gibi yakınmalar  böbrek kanserinin belirtisi olabileceği gibi enfeksiyon gibi başka problemlerden de kaynaklanabilir. Bu yakınmalara sahip olan insanlar mutlaka bir üroloji uzmanına görünmelidirler."

Demirtaş, ERÜ'de 2006 yılında böbrek tümörü nedeniyle 65 ameliyat yapıldığını, bu sayının 2014 yılında 87'ye çıktığını sözlerine ekledi.