Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Ceyhan Deniz Terminali’nde, 3 adet su-köpük topundan dakikada 90 ton su-köpük karışımının püskürtüldüğü yangın tatbikatı yapıldı.

İlk tankerin 4 Haziran 2006 yılında yüklendiği BTC Boru Hattı, Hazar Denizi’nden çıkarılan Azeri petrollerini Akdeniz’e taşıyor. Hattın bin 76 kilometrelik Türkiye kesimi işletmesini Botaş International Limited (BIL) yürütüyor.

Günlük 1 milyon varil dizayn kapasitesine sahip boru hattı dünyada ticareti yapılan petrol miktarı açısından da büyük öneme sahip. Aynı zamanda İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki tanker trafiği, BTC hattının işletmeye başlamasıyla azaldı.

"Sağlık & Emniyet, Çevre ve Sosyal Duyarlılık" anlayışında uluslararası standartların uygulandığı işletme faaliyetlerinde, olası tüm riskler değerlendirilerek fiili tatbikatlarla acil durumlar için her an hazır bulunuyor.

Acil Durum Müdahale ekibinin ayrı bir departman olarak yapılandırıldığı işletme faaliyetlerinde en büyük risk, yangın ve petrol yayılımı olarak değerlendiriliyor. Yangınla mücadele için terminalde tam donanımlı bir itfaiye ünitesi ve 30 kişilik itfaiye ekibi yer alıyor. Ekibin tamamı, gerekli eğitim ve sınav süreçlerini tamamlayarak aldıkları Amerikan NFPA itfaiyeci sertifikasına sahip.

"KRİZ YÖNETİMİ TOPLANDI"

4 Aralık’ta boş tanklardan birinin tamiri sırasında çıkan yangının ardından BTC tesislerinde yangın söndürme tatbikatı yapıldı. Tam Yüzey Tank Yangını senaryosu üzerinden gerçekleştirilen tatbikatta, öğleden önce Kriz Yönetim Ekibi toplandı ve yangına müdahale çalışmalarını yönetti. Tatbikatın öğleden sonraki kısmında ise itfaiye ekipleri mobilize olarak senaryo gereği yangının gerçekleştiği varsayılan F tankına müdahalede bulundu.

SU TOPLARI TÜRKİYE’DE TEK

Tam donanımlı ve yüksek teknolojili ürünü itfaiye araçlarının yanında, dünyada 7 tesiste, Türkiye’de ise sadece Ceyhan Deniz Terminali’nde bulunan 3 adet çok yüksek kapasiteli Su/Köpük topu ile senaryo gereği yangına müdahale edildi. Su/köpük topunun bir tanesi dakikada 30 ton su-köpük karışımı püskürtme kapasitesine sahip. Üç topun birlikte müdahalesinde dakikada 90 ton su-köpük karışımı çok yoğun bir şekilde püskürtülerek yangının havayla teması kesiliyor ve söndürme gerçekleştiriliyor.

Ceyhan Deniz Terminali’nin tüm noktaları yangına müdahale sistemleriyle donatılmış durumda. Terminalde, petrol depolama alanı içerisinde her biri 3 bin 400 ton kapasitesinde 2 adet yangın suyu havuzu bulunuyor. İhtiyaç halinde, deniz suyunun da sisteme alınarak yangına müdahalede kullanılabiliyor.

“YÜZYILIN PROJESİNİ İŞLETİYORUZ”

Başarılı geçen tatbikat ve kriz yönetimi sonrasında açıklama yapan BIL Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Atıf Çay, "Yüzyılın projesini işletiyoruz ve buna göre de tüm çalışmalarımızda uluslararası standartları uyguluyoruz. Bugün de tank sahamızda meydana gelebilecek olası bir yangın durumunda müdahale kapasitemizi tekrar test ettik. 10 yıla yaklaşan tecrübemiz var ve aynı şekilde büyüklü küçüklü birçok tatbikat yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Biz sürekli gelişim prensibiyle çalışıyoruz. Bu çalışmalar da bizi geliştiren, kapasitemizi test etme imkanı sunan çok önemli tecrübeler" diye konuştu.

"TATBİKATLAR ÖĞRETİCİ VE GELİŞTİRİCİ"

Kriz Yönetim Ekibi Lideri Doç. Dr. Bülent İnanç ise, yapılan tüm tatbikatların öğretici ve geliştirici olduğunu kaydetti.

Su-köpük topu sisteminin dünyada 7 tesiste olduğuna dikkat çeken İnanç, bu mekanizmalara sahip Türkiye’deki tek tesisin Ceyhan Deniz Terminali’nde olduğunu kaydetti.