Dünya ülkelerinden 44 “kardeş şehire” sahip olan Ankara, 1992 yılından beri dostluk işbirliği ilişkisi kurduğu Budapeşte ile de “kardeş şehir” olmaya hazırlanıyor. Budapeşte Büyükşehir Belediyesi’nden Ankara’ya gelen heyet, Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.

Budapeşte Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Alexandra Szalay-Bobrovniczky, Budapeşte 1. Bölge Belediye Başkanı ve Budapeşte Belediyesi Meclis Üyesi Gabor Tamas’ın da aralarında bulunduğu heyet, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Gökşin ile görüştü. Görüşmede Gökşin, Türkiye’nin Budapeşte ile tarihe dayanan dostluklarının varlığına işaret ederek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, işbirliği yapmaktan sizin kadar heyecanlıyız. Ümit ederim ziyaretler çok verimli geçecek. Bu görüşmelerin devamını temenni ediyorum” dedi.

Dostluk ilişkilerinin ticari ve ekonomik ilişkilerle pekiştirilmesinden yana olduğunu vurgulayan Gökşin, belediyeler olarak dostluğun yanında ticaret erbabının da ilişkilerinin geliştirilmesinin yolunu açmaları gerektiğini vurguladı. Gökşin, “Macaristan’la Türkiye’nin ticaret hacmi ne kadar yükselirse birbirimizin yüzüne çok daha rahat gülümseyerek bakabiliriz” diye konuştu.

“KARAKTER OLARAK BENZİYORUZ”

Budapeşte Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Bobrovniczky ise, 2015 yılında Budapeşte ve Ankara’nın ortak programlar gerçekleştireceğine dikkat çekti. Ankara ile 1992’den bu yana zaten belediyeler arasında dostluk ve işbirliği anlaşmasının mevcut olduğunu kaydeden Bobrovniczky, şunları söyledi:

“İnşallah önümüzdeki yıl ‘kardeş şehir’ anlaşması imzalanacak. Geleneksel olarak tarihi bağlarımız var, bu işbirliklerini sıkı bir şekilde sürdürüyoruz. Osmanlı Türk dönemi hatıralarını Macaristan’da en iyi şekilde korumaya özen gösteriyoruz. Aynı şekilde Türk dostlarımız da Türkiye’deki Macaristan’la ilgili hatıraları yaşatıyorlar. İki ülkenin insanları da yapı olarak, karakter olarak birbirlerine benziyor.”

Görüşmenin ardından heyetler karşılıklı olarak birbirlerine hediye takdim ettiler.