Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, en kısa zamanda uyuşturucu mahkemelerinin kurulması gerektiğini söyledi.

Bursa Karagöz Rotary Kulübü tarafından Ördekli Kültür Merkezi’nde ’Sağlık Şenliği’ konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan AMATEM’de görevli Uzm. Dr. Özyıl Öztürk Sarıkaya ile Sosyal Hizmetler Uzmanı Didem Denizcan, Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya ve Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli Hasan Uyar uyuşturucu ile ilgili açıklamalar yaptı. Türkiye’de en kısa zamanda uyuşturucu mahkemelerinin kurulması gerektiğini açıklayan Kaya, "Artık buna devlet meselesi olarak bakmalıyız. Anayasanın 56. maddesinde gençleri korumak herkesin ana görevlerinden biri olarak benimsememiz lazım. Ayrıca başsavcılıklara bağlı olarak narkotik suçlara bakan özel olarak yetiştirilmiş savcıların görev yapması gerektiğini düşünüyorum. Uyuşturucu ile macadele de her ne kadar AMATEM’ler varsa da özel rehabilitasyon merkezleri de kurulmalıdır. Uyuşturucu bağımlıları burada özel ve kamu kuruluşlarıyla birlikte hareket ederek, sağlık, meslek edindirme, tekrar suç işlememe gibi kademeli bir sistem oluşturulması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Türkiye’nin hedef ülke haline geldiğini ifade eden Kaya, "Aynı zamanda transit uyuşturucular için geçiş merkezi olarak görülmektedir. Şuanda devlet bunu ciddi bir sıkıntı olarak gördüğü için tedbir almaya çalışıyor. Özellikle uyuşturucu satıcı ve kullanıcılar için haziran ayında ciddi bir değişiklik yapıldı. Bunlar konuya verilen önemin göstergeleridir. Kullanım yaşı hızlı bir şekilde düşüyor ve vahim durumdadır" diye konuştu.

Uyuşturucu maddelerinin kişilerin beynini olabildiğince etkilediğini vurgulayan Uyar ise, "Bonzai son dönemlerde gündemi oldukça meşgul etti. Sentetik türevlerinden ortaya çıkartılan bir maddedir. En ufak bir sentetik madde köpüğü eritiyor. Uyuşturucu konusunda sebeplerin başında aile geliyor. Aileler çocuklarıyla sıkıntı yaşamazsa, o zaman gençler risk grubunda yer almaz" şeklinde konuştu.

Ayrıca Kaya, Bursa’nın bonzai kullanımında Türkiye genelinde ikinci olmadığını ifade etti. Kaya, Bursa’nın uyuşturucu yakalamada Türkiye genelinde ikinci olduğunu söyledi.