ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bursa'nın Göynüklü ilçesindeki orman yangınında ekiplerin özverili ve cansiperane çalışmaları sayesinde yanan alanın etrafındaki bölgede can ve mal kaybı yaşanmadığını bildirdi. 

Bakan Eroğlu, Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Göynüklü Mahallesi'nde 29 Ağustos'ta çıkan orman yangınına ilişkin yazılı açıklamasında, saat 17.30 sıralarında çıkan yangına ilk müdahalenin 17.44'te helikopter ile yapıldığını belirtti. 

Yangına 9 ilk müdahale aracı, 55 arazöz, 11 su ikmal aracı, 5 dozer, 5 kiralık helikopter, Büyükşehir Belediyesine ait 31 itfaiye aracı ile müdahale edildiğini aktaran Eroğlu, 206'sı orman işçisi ve 52'si teknik eleman olmak üzere 258 personelin görev yaptığı yangının 30 Ağustos Pazar günü saat 04.00'te kontrol altına alındığını kaydetti. 

Eroğlu, pazar günü gündüz rüzgarın etkisiyle yer yer yeniden parlamaların olduğunu ancak ekiplerin anında müdahalesiyle yangının söndürüldüğünü ifade etti. Eroğlu, gece de tedbir amaçlı nöbetçi ekiplerin sahada beklediğini ve  yangın söndürme faaliyetlerinin pazartesi günü öğle saatlerinde sona erdiğini aktardı.

Yangında tüm olanakların seferber edildiğini ve vakit kaybedilmeden zamanında müdahalenin yapıldığını bildiren Eroğlu, şunları belirtti:

"Ekiplerimizin özverili ve cansiperane çalışmaları sayesinde yanan orman alanının etrafındaki Çağrışan, Göynüklü, Nilüfer ve Aksungur mahallelerinde hiçbir mal ve can kaybı yaşanmadı. Genellikle zeytin, üzüm ve incirden oluşan bağ ve bahçelerde de yangından dolayı meydana gelen kayda değer bir zarar olmadı. Yanan orman alanı yangına karşı en hassas ağaç türü olan kızılçam sahasıdır. Kesin ölçümler için çalışmalar devam ediyor. Bizim dönemimizde yanan orman alanlarının bir metrekaresi dahi başka bir maksatla kullandırılmadı. Böyle bir durumun söz konusu olması mümkün değil."

- Bir günde 30 yangın

Bakan Eroğlu, cumartesi günü Yangın Harekat Merkezinde yangınları izlediklerini belirterek, bir gün içerisinde çıkan 30 ayrı yangının kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldüğünü bildirdi. 

Alanya'daki yangına 6 dakika, Anamur'daki yangına da 10 dakikada müdahale edildiğine işaret eden Eroğlu, "Akdeniz ülkeleri arasında orman yangınları ile mücadelede en başarılı ülkeyiz" değerlendirmesinde bulundu. 

- Alan yeniden yeşillendirilecek

Bakan Eroğlu, Bursa'da yanan alanları en kısa sürede eski yeşil günlerine döndürmek için ne gerekiyorsa yapacaklarını vurguladı. 

Yanan alanların bir yıl içerisinde ağaçlandırılmasına ilişkin yasal bir zorunluluğun olduğunu belirten Eroğlu, Bursa'daki alanların da bu sürede  ağaçlandırılacağını bildirdi. 

İzmir Meryem Ana ve Adrasan'daki orman yangınlarında alanların kısa zamanda yeniden ormanlaştırıldığını anımsatan Eroğlu, Adrasan'ın üç yıl sonra eski yeşilliğine kavuşacağını ifade etti.