Muhtarlık müessesesinin eskiden var olan etkinliği artık kaybolmuştur. Nüfus cüzdan sureti, ikametgâh gibi bir çok belge artık Nüfus müdürlüklerinden verilmektedir. Muhtaç aile belirlemesi ise artık SYDV'lerce yapılmaktadır. Adreste bulunmayanların tebligatlarının PTT'den alınmasının sağlanması halinde, muhtarların işlevi bütünüyle ortadan kalkacaktır.

Ülkemizde 18 bini köylerde olmak üzere tam 50 bin 300 muhtarlık bulunmaktadır. Her bir muhtara aylık 2.007 TL maaş ödenmektedir. Ayrıca muhtarların sigorta primleri de Devlet tarafından yatırılmaktadır. Dolaysıyla brüt bazda muhtarlara 2700 TL'lik maaş verilmektedir.

Muhtar maaşlarının bütçeye aylık yükü 2700*50.000 = 135 milyon TL, yıllık yükü ise 1 milyar 620 milyon TL'dir. 5 yıllık yük ise 8 milyar TL'dir. Bunun yanı sıra birçok belediye, mahalli bütçeyle, muhtarlık binası yaptırmaktadır.

TÜRKİYE BU KADAR ZENGİN BİR ÜLKE DEĞİLDİR

Muhtarlık seçimlerinde yaşanan kavgalar, ölümler, nakil aldırmalar bile bu önerinin gündeme alınmasını gerektirmektedir.

Dolaysıyla, 31 Mart 2019 seçimleri de sona ermiş olduğuna göre, Meclis açılır açılmaz, belirli bir nüfus sayısını geçen köyler hariç olmak üzere, bir sonraki yerel seçimlerde muhtarlık seçimlerinin artık yapılmaması için yasal düzenleme yapılmalıdır.

Kaynak: Memurlar.net