3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Sakıp Sabancı Fuar ve Kongre Merkezi’nde bir program düzenlendi. Programda konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Engelli vatandaşlarımızın evlerinde hayatı kolaylaştıracak düzenlemeleri bizzat belediyemiz yapacaktır. konutlarına giriş rampaları yapacağız. kapı girişlerinin düzleştirilmesini ve kolaylaştırılmasını sağlayacağız” dedi.

Programa Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Başkan Türel’in eşi Ebru Türel, Antalya Valisi Muammer Türker, AKP Antalya İl Başkanı Mustafa Köse, Özel Gereksinimli Bireyler Destekleme Derneği Başkanı Doç. Dr. Şükran Taçoy, çok sayıda engelli vatandaş ve aileleri katıldı.

Özel Gereksinimli Bireyler Destekleme Derneği Başkanı Doç. Dr. Şükran Taçoy, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ilk ve tek engelli merkezinin Antalya’da olduğunu söyledi. Taçoy, "Bugün buraya toplanma nedenimiz 1992’de Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sadece bize değil, tüm ülkelere duyurulan özel engelliler günü. Biz bunu biliyoruz. Siz bizim için bir tek gün değil 365 gün, ömrünüz boyunca siz daima sevilen, yalnız bırakılmayan, hayatınıza her yönden destek olan insanlarla beraber olacaksınız. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e, yapılan engelli merkezinin yardımı için çok teşekkür etmek istiyorum. Bugün sadece Dünya Engelliler Günü değil. Bugün Antalya’da Türkiye’nin ilk ve tek engelli merkezi bulunmakta. Çocuklarımız asla yalnız kalmayacaktır. Bu engelli merkezi projesini bana çizdiren annelerin feryadıdır. Ben hep engelli arkadaşlarımla beraber olacağım" dedi.

"AKAN SULAR DURUR"

Engelliler konu olunca akan suların durduğunu ifade eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise engelli vatandaşlar için “Engelsiz Evler” projesini başlatacağını söyledi. Türel, "Bugün hayatımızdaki varlıklarını kutladığımız, canlarımızı, engelli kardeşlerimizi ise bütün gönlümle kucaklıyorum. Bütün engelli kardeşlerime hayat boyu mutluluk diliyorum. İnşallah beraberce, ailelerimizle, öğretmenlerimizle, bizim hizmetlerimizle engelleri azaltacağız. Konu engelli kardeşlerim olunca, benim için akan sular duruyor. Ben engelli insanların yaşadığı sıkıntıyı, ailenin yaşadığı sıkıntıyı bizzat yaşamış bir insanım, bilen bir insanım. Engelli kardeşlerim, engelli kardeşlerimin anne ve babaları, aileleri, sizler benim gönüldaşlarımsınız, sizler benim kader arkadaşlarımsınız. Size ne yapsam, ne kadar hizmet etsem bana az gelir" şeklinde konuştu.

"KALBİ TEMİZ İNSAN ENGELLİ DEĞİLDİR"

Engelli sözünü mecbur kaldığı için kullandığını söyleyen Başkan Türel, "Bu kadar tecrübeden sonra görüyorum ki, asıl engel fiziki engel değil. Allah bir yerde insana eksiklik vermişse diğer tarafta fazlalık da veriyor. Ayağında engel olanın kolları güçlü oluyor, görme engeli olanın diğer duyuları güçlü oluyor. Bu sebeple insanda asıl engel gönüldeki engeldir diye düşünüyorum. Eğer kalbimiz sevgisizlikle, peşin hükümlerle mühürlenmişse asıl engelli bizleriz. Gönlü sevgiyle dolu, kalbi temiz insan bence engelli değildir" dedi.

"ENGELSİZ EVLER PROJESİ BAŞLATIYORUZ"

30 Mart’ta seçiminden önce engelli vatandaşlar ve ailelerle bir araya geldiğini vurgulayan Belediye Başkanı Menderes Türel, "Engelsiz Evler" projesini başlatacağını söyledi. Başkan Türel konuşmasını şöyle tamamladı:

“Seçimden önce Engelsiz Antalya için çalışacağımı söylemiştim. Allah’a şükür ben bu görevimde sözümü hiçbir zaman unutmadım. Bu işin başına Amerika’lardan uzman arkadaşımızı getirdik. Canla başla çalışıyor ve inşallah yüzümüzü ağartacaktır. Engelli kardeşlerimize dönük projelerimiz birinci projelerimiz olacaktır. Belediyemiz Engelsiz Antalya için her alanda yanınızda olacaktır. Ama sadece caddede, sokakta, plajda değil, artık kendi evinizde de yanınızda olacağız. Antalya’da Engelsiz Evler projesini başlatıyoruz. Yani engelli vatandaşlarımızın evlerinde hayatı kolaylaştıracak. Düzenlemeleri bizzat belediyemiz yapacaktır. Engelli vatandaşlarımızın konutlarına giriş rampaları yapacağız. Kapı girişlerinin düzleştirilmesini ve kolaylaştırılmasını sağlayacağız. İhtiyaç ve talep varsa mutfak tezgahlarının, lavaboların, elektrik anahtarlarının yüksekliklerinin ayarlanmasını biz yapacağız. Gerekirse aydınlatmada fotoselli sistem kuracağız. İhtiyaç varsa ve talep edilirse yatak ve oturma yerlerini de biz düzenleyeceğiz. Yani engelsiz şehir, engelsiz ev olacak. Şehriniz de engelsiz, eviniz de engelsiz olacak."

VALİ TÜRKER, "ENGELLERİN KALPTE VE GÖNÜLDE OLMAMASINI ARZU EDİYORUZ"

Bütün engelli vatandaşların gününü kutlayan Antalya Valisi Muammer Türker ise, konuşmasında, "Devletleri gelişmiş devlet kategorisine koyan şey toplumdaki bütün fertlerin engelliler de dahil, toplumsal yaşama daha fazla katan, daha fazla entegre eden milletlerdir. Bizim de engelli vatandaşlarımıza borcumuzu devlet olarak da birey olarak da daha güzel ödememiz gerekiyor. Çünkü hiç kimse engelli olmayı kendi istemez. O yüzden biz devletin imkanlarını elimizden geldiği kadar seferber ediyoruz. Antalya’da yaklaşık 10 bin kişi, engelli bakım merkezinden yararlanıyor. Bunlar için devletin ödediği para kişi başı 760 bin lira. Bütün bunlar şüphesiz ki gelişmişliğin göstergesi. Engelli kardeşlerimizi daha fazla topluma kazandırmak istiyoruz. Biz engellerin kalpte ve gönülde olmamasını arzu ediyoruz. İnsanların gözleri görmeyebilir ama gönül gözlerinin açık olmasını istiyoruz. Bu duygularla engellilere hizmet eden bütün kurumlara ve ailelere sevgilerimi saygılarımı sunuyorum. Hepinizin dünya engelliler gününü kutluyorum" dedi.

TÜREL’E KARA KALEM TABLO HEDİYE EDİLDİ

Engelli Mustafa Alper Kocabıyık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in birlikte olduğu kara kalem tablo çalışmasını, Başkan Türel’e hediye etti.