Halkalı’da cuma namazının ardından toplanan Caferiler, Kerbela olayının 1375’inci yıldönümünde Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve kundakta öldürülen oğlu Aliasgar’ı andı.

Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ve 71 kişinin Kerbela’da şehit edilmesinin 1375’inci yıldönümünde Caferiler, pazartesi yapılacak “Evrensel Aşura Matem Merasimi” öncesi cuma namazının ardından Halkalı’da bir araya geldi. Zaferiler, Hz. Hüseyin ve kundakta öldürülen oğlu Aliasgar’ı anmak için çocuklarıyla birlikte Zeynebiye Camii’nin yanında hazırlanan çadırda toplandı. Caferilik İnancını Tanıtma, Aştırma ve Eğitim Derneği’nin (CAFERİDER) düzenlediği törende kurulan çadır, Caferilerin giydiği kıyafetler ile yeşil ve siyaha büründü. Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan törende Kerbela’dan Hz. Hüseyin’in türbesinde göndere çekilen bayrak tören alanına getirilerek ziyarete açıldı. Törende kadınlara süt ve kek dağıtılırken, Azerbaycanlı Ehli Beyt Meddahı Seyid Talih Boradigahi’ni okuduğu mersiyeler ile Caferilere duygu dolu anlar yaşattı.

Törene katılan Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz, “Diretilen zalim despot, yezidin biati kabul etmediği için çoluk çocuğu ile beraber, yeğenleri ile berber, ailesiyle beraber hunharca katledilmiştir Kerbela’da. Bugün Aliasgar günü olarak kucağındaki 6 aylık yavrusuyla oklanarak şehit edildiği günün anısına bugün bu tören düzenlenmiştir. Umarım ki insanlık bebek katillerine hiçbir zaman taviz de vermez, ödül de vermez, ödün de vermez. Onlar insanlığın yüz karası olmuşlardır” dedi.

Öte yandan CAFERİDER tarafından her yıl düzenlenen Evrensel Aşura Matem Merasimi, bu yıl 3 Kasım Pazartesi günü Yahya kemal Beyatlı Kongre Merkezi’nde yapılacak.