KONYA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, sadece bir puanlık düşüşün ekonomik getirisinin 1 milyar lira olduğu kayıt dışı istihdam oranını, 2002'den bu yana yüzde 50'ler seviyesinden, yüzde 30'lara kadar düşürdüklerini belirterek, "Teşviklerle, her ay ortalama 1,3 milyon iş yeri ve 9 milyon çalışanımıza destek olduk" dedi.

Etyemez,  Konya Ticaret Odası (KTO) ve SGK Konya İl Müdürlüğü tarafından KTO'da düzenlenen "Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlik, Yabancı İşçi İstihdamı ve Kayıtdışılık" konulu konferansta, Bakanlık olarak sürdürebilir bir sosyal güvenlik sisteminden sağlık hizmetlerinin finansmanına, çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerden işsizlik ve kayıt dışılıkla mücadeleye kadar, 76 milyon vatandaşı doğrudan ilgilendiren alanlarda üzerlerine düşen görevi yaptıklarını söyledi.

Türkiye'de aslında işsizlik değil, mesleksizlik sorunu oluğunu dile getiren Etyemez, bu sorunun giderilmesinde eğitimin büyük önem taşıdığını, bu nedenle 1 milyon kişiye mesleki eğitim verdiklerini belirtti.

- "İşverenlere yaklaşık 41 milyar lira destek verdik"

Etyemez, sosyal güvenlik reformu ile vatandaşlar arasında farklı uygulamaları kaldırdıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sadece bir puanlık düşüşün ekonomik getirisi 1 milyar lira olan kayıt dışı istihdam oranını, 2002'den bu yana yüzde 50'ler seviyesinden, yüzde 30'lara kadar düşürdük. Teşviklerle, her ay ortalama 1,3 milyon iş yeri ve 9 milyon çalışanımıza destek olduk. Teşvik kapsamında işverenlere bugüne kadar, yaklaşık 41 milyar lira destek verdik. Mesleklere standartlar getirerek, ihtiyaç duyulan 750 meslekten bugüne kadar 578'inin standartlarını oluşturduk."

- Suriyelilerin çalışma izni

Güçlü bir devlet olma yönünde hızla yol alan Türkiye'nin önünde, 2023 vizyonu çerçevesinde gerçekleştirmek istediği binlerce projenin olduğuna dikkati çeken Etyemez, bu projeleri hayata geçirmek için 12 yıldır tüm güçleriyle çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini aktardı.

Etyemez, 2023, 2053 ve 2071 yolunda, yeni Türkiye'de herkesin, gelecek endişesi olmadan, sağlıkla, huzurla ve güvenle yaşadığı bir ülke tasavvurunu inşa edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Gerek 1,5 milyonu aşkın Suriyelinin sığındığı, gerekse 60 bine yakın yabancı çalışma izni başvurusunun yapıldığı, insani ve ekonomik açıdan cazibe merkezi olan bir Türkiye var. Bizler gelen Suriyeli kardeşlerimizin iş gücü niteliklerinden yararlanarak, hem açık işlerimizi kapatıyor, hem de onlara düzenli bir gelir sağlamış oluyoruz. Bu çerçevede Suriyeli kardeşlerimizin çalışma izinleri konusunda gereken çalışmaları tamamladık. Bakanlar Kurulumuzun kararını bekliyoruz."