SİVAS (AA) - Sivas'ın Suşehri ilçesinde cam kavanozlarda üretilen balın kilogramı 200-250 liradan satılıyor.

Bal üreticisi İsmail Arslan (48), AA muhabirine, geçimini 28 yıldır arıcılık yaparak sağladığını söyledi.

Kovanların dışında kavanozlarda da bal üretimi yapmaya başladığını ifade eden Arslan, "Üretim yaparken görselliğe de önem veriyorum. Kavanozları ise İstanbul'da özel olarak yaptırıyoruz" dedi.

Arslan, şimdilik 2 cam kavanozda bal ürettiğini belirterek, "Bu yıl ilk defa deneme amaçlı bir metre boyunda ve 45 santimetre genişliğinde cam kavanozda bal ürettim. 6 ay önce bu kavanoz içerisine küçük miktarda bal mumu koydum. Arıların girip çıkacağı yer kadar bir delik bıraktım. Diğer kısmını kapattım. Arılar bal mumu kokusundan faydalanarak kavanoz içerisinde kendilerine yuva yaptılar" dedi.

Kavanozda balın yaklaşık 6 ayda oluştuğuna işaret eden Arslan, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 8 kilogram olan balı, özel müşterilere satacağım. Zahmetli bir uğraş. Ama 28 yıldır bu benim bir mesleğim haline geldi. Özellikle görsel olarak ürettiğim ballara vatandaşlar daha yoğun ilgi gösteriyor. Çünkü daha önceki yıllarda dedemden kalan 90 yıllık kara kovanda ürettiğim bala yoğun talep olmasından dolayı, bu yıl da farklı bir üretim yaparak insanların ilgisini çekmek istedim ve bunu da başardım. Klasik bal üretimini herkes yapıyor. Amaç görsel bal üretimi yapmak.. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha farklı görsel üretimler yapacağım."

- "Balı gören insanlar önce inanmıyor"

 Bazı insanların cam kavanoz içerisinde bal üretimine inanmadığını belirten Arslan, "Balı gören insanlar önce inanmıyor. Fakat cam kavanozdaki balı ters çevirerek onlara gösteriyoruz. O zaman gerçek olduğunu görüyorlar. Şekersiz karakovan balı olarak tabir edilen balın kilosunu 200 ile 250 lira arasında satıyorum" dedi.