ÇANKIRI (AA) - Çankırı Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM), 253 öğrencisiyle eğitim-öğretime başladı.

POMEM'in 14. eğitim-öğretim döneminin açılışı dolayısıyla konferans salonunda düzenlenen törende konuşan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili İdris Şahin, polisin yasalara çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi. 

"Gözaltı yetkisi, AB ülkelerinin tamamında ve 'Batı medeniyeti' diye tabir ettiğimiz ülkelerin pek çoğunda var" diyen Şahin, şunları kaydetti:

"Belirli suçlarla sınırlı olmak kaydıyla bunlar cana kast, adam öldürme, cinsel istismar, kaçakçılık, terör örgütü propagandasına dönüşen yürüyüş ve şiddet eylemlerinde kolluğa gözaltı yetkisi veriyoruz. Bu uygulama, Avrupa'nın neredeyse tamamında var. Cumhuriyet Başsavcılığının görevini başkasına devretmek gibi veyahut Anayasa'ya aykırılık gibi bir durum çıkartmak da mümkün değil çünkü suçlu ve suç faillerini araştırmak ve bunları tespit etme, suçun aydınlatılması noktasında da polise çok daha ciddi bir kısım yetkiler veriyoruz.

2911 sayılı kanunda belirtilen toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılan herkese karşı böyle uygulama yapılacağına dair toplumda ve basında ifade edilen hususların tamamı gerçek dışı. Şöyle ki kanuna göre şiddet içermediği müddetçe her daim serbest. Vatandaş ifade, toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını her yerde kullanabilir. Toplantı, gösteri ve yürüyüşler yasaya aykırı toplantıya dönüştüğünde o yerin mülki idare amirine toplantı ve gösteri yürüyüşünün dağıtılması yetkisini verdik."

- Vali Özcan

Vali Vahdettin Özcan da Çankırı POMEM'de yeni öğrenciler görmekten mutluluk duyduğunu anlattı. 

"Hükümetimizin çıkarmış olduğu düzenlemelerle sicil amirliği meselesi artık kamu görevlileri için rafa kaldırılmıştır" diyen Özcan, "Bundan sonra artık disiplin hukuku çıkmıştır. Her biriniz disiplin bakımından en üst mertebede olmalısınız. Giyim kuşamınız, hal ve hareketiniz ve toplumsal ya da bireysel olaya müdahale konusunda son derece dikkatli olmalısınız. Disiplin, bu mesleğin ön plandaki en büyük şartıdır. Disiplinsizliğe asla tahammül edilemez. Vatandaşa karşı saygısızlık yapamayız. Hukukun üstünlüğüne canı gönülden inanacaksınız" şeklinde konuştu.

Törene Garnizon Komutanı İstihbarat Kurmay Albay Yusuf Bayazıt, Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, İl Emniyet Müdürü Cengiz Öztürk, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Halil Altıntaş, İl Genel Meclisi Başkanı Ruhi Şeker, Baro Başkanı Erkan Köroğlu, vali yardımcıları, il müdürleri ve POMEM öğrencileri katıldı.

Çankırı POMEM'e kayıt yaptıran 253 öğrenci, 6 ay eğitim görecek.