ÇANKIRI (AA) - Çankırı merkezdeki ilk yaşlı yaşam evi törenle açıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Tahsin Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, bakanlığın yaşlılarla ilgili hizmet modellerinden birinin de yaşlı yaşam evleri olduğunu söyledi. Yaşlılara doğup büyüdüğü ortamlarda bir ev tutmayı planladıklarını bildiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Toplu hizmetten vazgeçip daha çok yaşlılarımızı mümkünse geldikleri çevreden bir ev tutarak doğduğu büyüdüğü sokaklardan ayrılmadan hizmet edeceğiz. Amacımız buradaki çevredeki komşularıyla, vatandaşlarla kaynaşmalarını, sohbet etmelerini ve vakit geçirmelerini sağlamak. Buradaki yaşam evimizin giderleri huzurevimiz tarafından karşılanacak. İlerleyen zamanlarda sakinlerimiz alışverişlerini de kendileri yapacak. Yemekleri tıpkı kendi evlerinde olduğu gibi burada yapacaklar. Huzurevinden bağımsız güzel bir model olacağına inanıyorum."

Kendi kendine yetebilen ve herhangi bir rahatsızlığı olmayan sakinlerin bu evde yaşayacağını dile getiren Yıldırım, "Avrupa standartları üzerinde yaşlılarımıza hizmet veriyoruz. Sayın valimizin de ilgi ve alakası ortada. Biz çalışanlar olarak elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Yaşam evlerinin yeni bir uygulama olduğunu hatırlatan Yıldırım, "Model yeni olduğundan sıcak bakmıyor olabilirler ama ilerleyen zamanlarda daha çok talep olabilir. Evlerde birbirleri ile en uyumlu olabilecek kişileri seçiyoruz. Kendilerine soruyoruz şu kişilerle aynı evde kalır mısınız diye. Kabul edenleri ise ayırıyoruz" diye konuştu.

Yıldırım, erkekler arasında huzurevine başvuruda sıra olduğuna işaret ederek, "Çankırı'da iki huzurevinde erkek tercihinde sıra var. Yerimiz olmadığından kabullerini yapamıyoruz. Biz de sırası gelmiş yaşlıları devlet bakımına alabilmek için bu evleri açıyoruz. Huzurevlerimiz kapanmayacak, özel bakım gerektiren yaşlılarımızın için oralarda da hizmetlerimiz devam edecek" ifadelerini kullandı.

Evde yaşamını sürdüren Doğan Ülkimen (76) ise evde yaşamaktan son derece mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Ülkimen, ev arkadaşları ile iyi anlaştığını kaydederek, "Evde 3 kişi kalıyoruz. Arkadaşlarımızla iyi anlaşıyoruz. Maddi manevi olarak hiçbir zorluk çekmiyoruz. Devletimiz sağ olsun, bizlerden hiçbir şey esirgemiyor. Yemeklerimiz de çok güzel. Evde sadece soğan ekmek bile yesek yine de gitmem. Bu imkanı sağlayanlara çok teşekkür ederiz" dedi.

Törene katılan Vali Vahdettin Özcan, evde kalan yaşlılarla bir süre sohbet etti. Törene Vali Yardımcısı Meral Batı Demirbaş, İsmail Özdemir Huzurevi Müdürü Cafer Çınar ile vatandaşlar da katıldı.