Endüstriyel Tasarım Toplulukları Uluslararası Konseyi tarafından “2014 Dünya Tasarım Başkenti” olarak seçilen G.Afrika’nın başkenti Cape Town, İzmir ile işbirliği protokolü imzaladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin üç başkentinden biri ve en büyük şehri olan Cape Town ile işbirliği protokolü yaptı. İki liman kenti arasında geniş bir yelpazede dayanışma sağlayacak protokolü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Cape Town Belediye Başkanı Patricia De Lille imzaladı. Törende Başkan Yardımcısı Achmat Ebrahim, Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Dr. Denver Van Schalkwyk, Güney Afrika Büyükelçiliği Müsteşarı Soraya Jaleacobs ve Güney Afrika Fahri Konsolosu Tamer Taşkın da hazır bulundu. İmza öncesi kentte yapılan projeler hakkında bilgilendirme yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, özellikle konuk Belediye Başkanı Lille’nin merak ettiği bisiklet yolları, yüzülebilir körfez için yapılan çalışmalar, kentsel dönüşüm ve enerji projelerini anlattı.

BİSİKLET YOLUNU BEĞENDİ

Mart ayında Cape Town’da uluslararası katılımlı bir bisiklet turnuvası yapacaklarını söyleyen Lille, İzmir’de yaptıkları gezi sırasında bisiklet yollarını ve bisiklet kiralama yöntemini gördüğünü ve çok beğendiğini söyledi.

Başkan Aziz Kocaoğlu ise 40 kilometrelik sahil şeridi boyunca kesintisiz bisiklet yolu yaptıklarını, daha da uzatmak için çalıştıklarını belirterek, “Biz bisiklete bu kadar ilgi olacağını tahmin etmemiştik, çok büyük ilgi var. Bu olumlu hava bizi daha da motive etti. Ayrıca bisikletin sadece spor ve gezinti amacıyla değil, ulaşım aracı olarak da kullanılmasını sağlamak istiyoruz” dedi. Gelen bir soru üzerine enerji konusunda da açıklama yaparak Türkiye’nin rüzgar enerjisi açısından en rantble bölgesinin Ege Bölgesi olduğunun altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, “İzmir’de de Yarımada da çeşitli enerji yatırımları var. Bizde mevzuat açısından bir sıkıntı vardı. Belediyeler yatırım yapamıyordu. Şimdi belediyeler, kendi kullanacağı enerjileri güneş ya da rüzgar enerjisinden yatırım yaparak elde etme olanağını buldu. Bizim de eski bir evsel atık depo alanımızda güneş tarlaları yapmak gibi bir projemiz var, şimdi onu çalışıyoruz. Giderek metroda, tramvayda elektrikli otobüsler ve arıtmalarda kullandığımız enerjiyi kendimizi üretmek için bir proje başlattık” şeklinde konuştu.

PROTOKOLDE NELER VAR?

İş birliği protokolü; iki kentin bilgi ve deneyim paylaşımı esasına bağlı olarak yerel turizm, ticaret ve yatırım olanaklarının desteklenmesiyle birlikte çevre koruma ve düzenlemesi, doğal yaşam parkları, yerel sağlık hizmetleri, organik tarım, kırsal kalkınma, kurumsal kapasitenin artırılması, altyapı ve yerel yönetim hizmetleri alanlarında bir çok konuda işbirliğini öngörüyor.

DÜNYA TASARIM BAŞKENTİ

Güney Afrika’nın tam güneybatısında yer alan Cape Town’da Afrika, Hollanda ve İngiliz kültürleri harmanlanmış durumda, 3.5 milyon nüfusa sahip kentte 300 Türk yaşıyor. İzmir gibi bir liman kenti olan Cape Town, Victoria ve Alfred limanları ile ünlü. Cape Floral Kingdom’daki doğal yerleşimi ve aynı zamanda Table Mountain ve Cape Point gibi kent simgeleriyle de ünlü. 2014 yılı itibariyle Afrika’daki en popüler 10’uncu kent durumunda ve dünyadaki çok kültürlü kentlerden bir tanesi. 2014 yılında Endüstriyel Tasarım Toplulukları Uluslararası Konseyi tarafından “Dünya Tasarım Başkenti” olarak adlandırılan Cape Town, yine 2014 yılında New York Times tarafından dünyada ziyaret edilecek en iyi yer olarak adlandırıldı.