SAMSUN (AA) - Samsun’un Çarşamba ilçesinde 2009 yılında yapımına başlanan Yunus Emre Camisi, törenle ibadete açıldı.

Törende konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Yaşar Yiğit, Türkiye'de 85 bin 500'ü aşkın cami olduğunu söyledi.

Bu camilerin yapımında vatandaşların katkısının çok büyük olduğuna değinen Yiğit, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak 85 bin camimizin ülkemiz insanlarına hizmet etmesini istiyoruz. Camilerimiz mihrabıyla mabet olsun. İmanımızı, İslamımızı, adabımızı, erkanımızı, büyüğe küçüğe saygımızı, vatana millete faydalı oluşu buralardan öğrenelim. Buralardan Yunus, sevgi ve muhabbet kaynağı Mevlana'lar çıksın istiyoruz. Buradan ulema çıksın, buralar ilim irfan yuvaları olsun istiyoruz" dedi.

Yiğit, "yaşayan cami" konsepti bağlamında bir şeyler yapmaya çalıştıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Diyanet İşleri Başkanlığı olarak 2011 yılında 'cami ve çocuk' temasını toplumumuzla tanıştırdık, 2012'de 'cami ve engelli' temasını gündeme taşıdık. Arzu ettik ki bu ülkede 7 milyon engelli kardeşimiz camilerden mahrum kalmasın. 2013 yılında ise 'cami ve kadın' dedik. Bu toplumda insanların yarısı kadınlardan oluşuyor. Kadınların da camilere gelmesini, buradaki ilimden, irfandan istifade etmesini istedik. 2014 yılında da 'cami ve gençlik' projesini hayata geçirdik. Gençlerimiz camilerimize gelsin istedik."

Kur'an-ı Kerim’de cami kelimesi geçmediğini anlatan Yiğit, "Bizim geleneğimiz cami kelimesine öyle bir misyon yüklemiş ki mescidi camiye dönüştürmüştür. Cami toplayan demektir. Yaşlıyı, genci, fakiri, zengini, hemen herkesi bir araya getiren demektir. Cami bizim ortak kalbimizdir, bu ülkenin mührüdür. Cami bu ülkenin İslam yurdu olduğunun en güzel göstergesidir" diye konuştu.

 Samsun Valisi İbrahim Şahin de TRT’de çalıştığı dönemde özellikle TRT Diyanet kanalının kurulması sırasında önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, "Camimiz çok güzel oldu. Türkiye’deki birçok camiden örnekler barındırıyor" dedi.

Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk ise caminin yapımında destekte bulunanlara teşekkür ederek, "Camimizin küçük bir borcu kalmış. El birliğiyle kalan borcunu da bitireceğiz” ifadesini kullandı.

- Camide aynı anda bin 300 kişi ibadet edebilecek

Cami hakkında bilgiler veren Yunus Emre Camisi Derneği Başkanı Turan Çinici, şunları kaydetti:

"Yaklaşık bin 100 metrekare alan üzerine kurulan ve kapalı alanı 450 metrekare olan camimizde bin 300 kişi aynı anda ibadet edebilecek. 2 milyon liraya mal olan camimizin ahşapları maun ağacından. Bu ağaçlar Afrika’dan getirildikten sonra Yalova’da işlenmiştir. Caminin hat işçiliği, Topkapı Sarayı hattatı tarafından yapılmıştır. Camimizin halıları, Eyüp Sultan Camisi'nin halılarıyla aynı. Kubbesindeki ayet Mimar Sinan Camisi'nden alınma. Mihrabındaki ayet ise Bursa Ulu Cami’den alınma. Camimiz yerden ısıtmalı."

Törende, Kocatepe Camisi İmam-Hatibi İsmail Coşar ile Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Kur'an-ı Kerim ve kaside okudu.

Törene, konuşmacıların yanı sıra Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, AK Parti Çarşamba İlçe Başkanı Halit Doğan ile çok sayıda vatandaş katıldı.