PARİS (AA) - Suriyeli muhaliflerin Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Riyad Hicab, Suriye rejimi ile muhalefet arasında Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura tarafından 9 Mart'ta yeniden başlatılması beklenen barış görüşmeleri için henüz uygun koşulların oluşmadığını ifade etti.

Paris'te Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault'un daveti üzerine gerçekleştiği ziyarette Fransız bakan dışında İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'la görüşmesi sonrası düzenlediği basın toplantısında Suriye'deki ateşkesi değerlendirdi.

Suriye rejimi ile muhalefet arasında anlaşılan ve 27 Şubat'ta devreye giren kısmi ateşkesin Suriye rejimi ve Rusya tarafından birçok kez ihlal edildiğinin altını çizen Hicab, ateşkes ilanından beri Suriye rejimi ve müttefiklerinin 90 hava saldırısı düzenlediğini ve başta klor gazlı varil bombası olmak üzere birçok silah ile sivilleri hedef aldığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) aldığı karar sonrası devreye giren ateşkesin birçok kez ihlal edilmesi sonucu Suriye muhalefeti olarak görüşmelerin tekrar başlatılmasına sıcak bakmadıklarına değinen Hicab, "Cenevre'de barış görüşmelerinin tekrar başlaması için koşulların uygun olmadığını düşünüyoruz çünkü BMGK'nin 2254 nolu kararı uygulanmadı, insani yardımlar ulaştırılmadı, ablukalar kaldırılmadı ve hapistekiler serbest bırakılmadı" dedi.

Barış görüşmelerinin tamamen rafa kaldırılmasından bahsetmenin uygun olmayacağına dikkati çeken Hicab, "Barış görüşmelerinin hiç gerçekleşmeyeceğini söylemek için henüz erken. Kendi komitemizin askeri kanatlarıyla görüştükten sonra kararımızı vereceğiz" şeklinde konuştu.

Ateşkesin taraflarca uygulanmasının denetlenmesi için uluslararası bir heyet kurulma çağrısı yapan ve bu çağrıyı BM'ye ilettiğini ifade eden Hicab, "Şu anda ateşkes uygulanmıyor. Rusya hem bombalamaya devam ediyor hem ateşkesin uygulanışını denetliyor hem de garantörlüğünü yapıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil" değerlendirmesinde bulundu.