ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bazı sivil toplum kuruluşlarının "Cerattepe'nin kuşların göç yolu üzerinde olduğu" iddiasına ilişkin, "Kuşların sonbahar ve ilkbahar göç yollarını belirledik, burayla hiçbir alakası yok" dedi.

Bakan Eroğlu, AA muhabirine Cerattepe'ye ilişkin yaptığı açıklamada, madenciliğin ekonomik açıdan önemli olduğunu, ancak bu faaliyetin çevreye zarar verilmeden yapılması gerektiğini vurguladı.

Tüm icraatların kanunlara göre yapıldığına işaret eden Eroğlu, "Nerelerde maden çıkarma izninin verilebileceği maden ve orman kanunlarında belirtilmiştir. Dolayısıyla kanuna, yönetmeliklere uygun hareket etmek durumundayız" ifadelerini kullandı.

Cerattepe'de maden çıkarmak için şirketin gerekli izinleri aldığını belirten Eroğlu, maden çıkarılmak istenen alan özel, korunaklı bir alan değilse gerekli müsaadenin verildiğine dikkati çekti.

"Buraya özel bir endemik tür yok"

Bazı sivil toplum kuruluşlarının "Türkiye'deki en önemli kuşların göç yolunun Cerattepe'den geçtiği" iddiasına da değinen Eroğlu, Kuşların, sonbahar ve ilkbahar göç yollarını belirledik, burayla hiçbir alakası yok. Endemik türler açısından da buraya özel bir endemik tür yok. Artvin türler açısından zengin, dolayısıyla baraj inşa edeceğimiz zaman birtakım endemik türler varsa onları taşıyoruz. O konuda da hassas davranıyoruz" dedi.

Bütün ülkelerde madencilik faaliyetinin yapıldığını belirten Eroğlu, "Bizde bunların engellenmeye çalışılması anlaşılabilir bir şey değil. Vatandaşlarımız şunu unutmasın, Artvin'i seviyoruz, orada en büyük yatırımları yapan bakan olarak, Artvinlilere zarar verecek bir işlem yaptırmayız. Biz madenciliğe karşı değiliz ama vahşi madenciliğe karşıyız. Çevreci bir yaklaşımla madenciliğe kanunlar çerçevesinde izin verilecektir" diye konuştu.